Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.05.2016.
08:29
S. Đurić - Vesti A

Bata Živojinović od Kosmaja do zvezda (1): Ja sam Šumadinac!

Odlazak Velimira Bate Živojinovića (83) ostavio je nenadoknadivu prazninu u srcima ljubitelja filma u celom regionu. Glumac je koji je snimio najviše filmova u jednoj zemlji na svetu, oko 300 i zahvaljujući tome sigurno je najpoznatiji Mladenovčanin u 21. veku.

M. Karović
Čuveni Valter otišao u legendu: Velimir Bata Živojinović

Popularnost je stekao glumeći junake partizanskih filmova. Samo je on mogao da sruši nemački avion jednim metkom, a filmom "Valter brani Sarajevo", koje je videlo više od 14 milijardi ljudi potpuno je zaludeo Kineze.

Uvek se vraćao u Koraćicu

- Drugi razred sam pohađao u Smederevskoj Palanci jer mi je otac Drago tamo otišao na službu. Četvrti razred sam pohađao već u Beogradu, ali sam se u Koraćicu uvek vraćao. Celog života sam se u Koraćicu vraćao.

Verovatno je i najgledaniji glumac na planeti zahvaljujući svojoj popularnosti u Kini, Rusiji i drugim zemljama. Obožavaoci filmova Živojinovića opisuju samo jednom rečju - legenda. Batine uloge obeležile su jugoslovensku posleratnu kinematografiju, a njegove filmske replike prepričavaće se zauvek. Godinama ga je pratio glas da je pobio više Nemaca nego svi partizani zajedno. Osim partizana, glumio je Bata i policijskog inspektora, mesara, čoveka iz naroda. Uloge ljubavnika, kako je isticao nisu mu baš išle.

Velimir Bata Živojinović rođen je 5. juna 1933, kako je govorio, filmski, u vozu između Jagodine i Mladenovca, a kršten u Koraćici, tako da mesto rođenja upisuje Koraćica. Otac Dragoljub bio je sudski izvršitelj u Mladenovcu a majka Tiosava domaćica. Rastao je sa sestrama Nadom i Stankom. Deda Velimir, opštinski delovođa (bio savetnik ministarstva poljoprivrede), poslao je Batinog oca u Beograd u gimnaziju u ono vreme kada su đaci išli u Beograd peške. Natovare na leđa torbe sa hranom za nedelju dana i pođu u grupi noću i stignu u ponedeljak u školu. Preko nedelje su stanovali u Beogradu, a u petak opet peške nazad u Koraćicu.

- Detinjstvo sam proveo u Koraćici kao svaki deran iz sela, šetao sam sa kučićima i peo se na svako drvo. Uvek sam isticao odakle sam. Ima jedna scena u "Neretvi" gde me pitaju: "Odakle si", a ja odgovaram: "Ja sam Šumadinac, srez Kosmajski, selo Koraćica" - pričao je Bata u ispovesti za "Vesti".

I on i sestre patrijarhalno su vaspitani, pa je uvek isticao da je sve što je kod njega dobro poneo iz svoje kuće. Bata je isticao da je praktično dva puta išao u prvi razred u Koraćici.

- Učio sam kod učitelja Baneta Miloševića. Škola mi je bila pored dedine kuće pa sam sedeo sa đacima u školi još sa pet i po godina. Za vreme okupacije bilo je oko moje kuće i po 2.000 četnika, spavali su u školi. Zaklali su jednog momka na dedinom placu, moralo je to da gleda celo selo. Deda je posadio na tom mestu jednu višnju koju nikada niko nije brao. Tih godina čuvao sam ovce sa jednim momkom iz Grčke, Nikolom, koji je pobegao iz nemačkog transporta. Uvek kad nije bilo škole bio sam u Koraćici tako da sam bio svedok i logorovanja četnika u mom selu i borbi partizana na Kosmaju a i bombardovanja Beograda 1941. i 1944. godine. Zbog jedne epizode sa četnicima morali smo da se odselimo za Beograd...

SUTRA - Bata Živojinović od Kosmaja do zvezda (2): Škola života na Crvenom krstu




 

POVEZANE VESTI

Sreda 25.05.2016. 20:59
Jos jedna komunjara manje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online