Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.10.2015.
08:45
S. Đurić - Vesti A

Umetnici su deca sveta

Dragana del Monako (52) će prvi put u svojoj bogatoj karijeri nastupiti 31. oktobra u Torontu, i Kanadi uopšte. Ona će nastupiti u Eglinton St. George's United Church i ne krije da se posebno raduje susretu sa, za nju, novom kanadskom publikom.

Fonet/Ministarstvo odbrane
Peva na nekoliko jezika: Dragana del Monako

- U Torontu i prvi put u Kanadi nastupiću sa solističkim resitalom. Iako sam profesionalno dosta proputovala, put me nikada nije naveo čak ni turistički u ove predele. Radujem se susretu sa novom publikom, sa novim gradom. Uvek je zadovoljstvo pokušati osvojiti nepoznato područje, drugačiju publiku, to je i lični izazov. Na klaviru će me pratiti moj provereni saradnik Ivan Jovanović, pijanista Opere Narodnog pozorišta iz Beograda, koji dve godine živi u Torontu. Repertoar će se sastojati od izabranih operskih arija, naravno Karmen, i ostalih operskih likova koje tumačim, do solo pesama, forme koju intenzivno negujem, najviše srpsku i rusku solo pesmu i to dela Hristića, Marinkovića, Bajića, Čajkovskog... Pred kraj, prošetaćemo malo Italijom. Ukratko, napraviću presek mog obimnog repertoara što nije bilo lako jer mnogo toga volim da pevam, a ne može sve da stane u jedno veče. Mislim da sam napravila lep, raznovrstan i pitak program, izvodim ga na nekoliko svetskih jezika, koje inače i govorim i očekujem punu salu i uspeh - kaže Dragana del Monako.

Da li očekujete samo posetioce koji su rodom sa naših prostora ili i strance?
- Kažu da su umetnici deca celog sveta. Ja se oduvek tako i osećam. Ne delim publiku na našu i stranu. Pretpostavljam da onaj ko poželi da me čuje već ima neka saznanja o meni. A ako ih i nema, saznaće dosta tokom nastupa jer solistički koncert otkriva do krajnosti vašu ličnost, ogoli vas do kraja. I na neki način je teži i delikatniji od operske uloge, nema kostima, šminke, partnera, hora. Samo vaš glas i klavir, u interakciji sa publikom kojoj prenosite svoje emocije, znanje i nadahnuće, kao i ličnu harizmu.

Gde biste još voleli da nastupate, a niste?
- Za mene je u poslednje vreme sve više zainteresovano američko tržište i to bi moglo da me intrigira. Moja karijera se uostalom i dešavala više u svetu nego u Srbiji. Započela sam je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 1988. godine kao Rozina u "Seviljskom berberinu". Već posle godinu dana postala sam stipendista italijanske vlade i usavršavala se godinu dana u Milanu na Konzervatorijumu "Đuzepe Verdi". Odmah potom na evropskoj sceni debitovala sam u Štat teatru u Lucernu u "Evgeniju Onjeginu", zatim su usledile scene bonske Opere, Filharmonika u Veroni, La Fenice u Veneciji, Sicilija, Varšava, kasnije Palermo, Oslo, Seul, Madrid, Kairo, gde sam otpevala svoje najvažnije "Aide" pod piramidama i pod vedrim nebom. Dakle, posle punih 10 godina pevanja po Evropi, primljena sam u Narodno pozorište u Beogradu 1998. godine, gde i danas imam status prvakinje Opere. Nemam problema sa upravom kada treba da putujem na gostovanja u inostranstvo, jasno je da, pored sebe, predstavljam i Narodno ozorište, a i Srbiju, naravno.

Majka - najvažnija uloga

- Moj sin Pavle Mario uspešno studira treću godinu operske režije na državnom Univerzitetu u Beču. On je naravno najveće blago i ponos mog života jer sam ga sama podigla i uz njega i sama postala bolja. Talentovan je, vredan i umeren mladić od 22 godine, ustreptao u susretu sa samostalnim životom. Obrazovanju sam uvek davala prednost nad materijalnim i tu želim da mu pružim najbolje. Zato je izbor Beč, i da se pohvalim, te godine na prijemnom primljen je jedini u klasi. Svoj put kasnije neka sam bira, malo on, malo sudbina, malo karakter. Ja sam, rekla bih, tu najvažniju ulogu dobro odigrala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online