Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.07.2015.
16:19
tracara.com A

Predlozi šta da čitate ovog leta

Osim kreme sa visokim zaštitnim faktorom, obavezna stvar na plaži je i dobra knjiga. Donosimo vam neke od ovogodišnjih bestselera koji će vam pomoći da u vrelo poslepodne odlutate od realnosti i utonete u neki novi, verovatno bolji svet.

k8peterson.wordpress.com
Da li je i vama ovo idealna slika: plaža, more, puca pogled ka pučini, a pored vas kafa i dobra knjiga?

1. Ako ste voleli Iščezlu i tražite podjednako uvrnuto i napeto štivo, Devojka iz voza je pravi psihološki triler koji će zadovoljiti vaš apetit za misterijom i narušenim porodičnim odnosima. Priča je ispričana iz perspektive tri žene – Rakel je razvedena alkoholičarka koja svakodnevno putuje železnicom do Londona i vreme provodi posmatrajući kroz prozor voza zaljubljeni par u kući pored pruge i zamišljajući kakav život vode, zatim Megan, tužna žena progonjena duhovima prošlosti, koju Rakel posmatra iz voza i Ana – nova supruga Rakelinog bivšeg muža. Poput svakog dobrog trilera, i ovaj drži čitaoce u neizvesnosti do samog kraja i donosi neočekivani obrt.

2. Za sve ljubitelje erotskih ljubavnih romana tu je najnoviji nastavak iz serijala Dablin strit Samanthe Young – Indija plejs. Posle pet godina Hana se ponovo sreće sa svojom prvom ljubavlju Markom. Iako joj je slomio srce u prošlosti i posle noći provedene zajedno, ostavio nju i Škotsku za sobom, Marko je sada čvrsto rešen da ispravi svoje greške i pokaže da je Hani i njemu zaista suđeno da budu zajedno. Vrela priča za vrele letnje dane i seksualna hemija koje će vas sigurno naterati da potražite spas u vodi ili pored ventilatora.

3. Iako ga često porede sa Pedest nijansi sive, Ne traži me, roman prvenac Emme Chase, je daleko inteligentnije i mnogo realnije erotsko-ljubavno štivo. U njemu nećete naći unutrašnju boginju koja koluta očima i 550 različitih nijansi crvene koju poprima lice glavne junakinje, već ćete se slatko nasmejati i na kraju i sažaliti nad našim glavnim junakom – naravno, plejbojem i milionerom, Drewom. Iako je oprobani recept i ovde prisutan – slatka, tek svršena studentkinja dobija posao u velikoj firmi i zapada za oku sinu vlasnika, koji je emotivno operisan i juri sve što nosi suknju, priča se razvija kroz igru zavođenja sa obe strane, svađe i provokacije nabijene erotskim zanosom. Likovi su složeniji i kompleksniji nego u većini ljubavnih romana, te na kraju glasno navijate da junaci prevaziđu svoj ogromni ego i jednostavno rečima priznaju ono što zaista osećaju.

4. Sa Stephenom Kingom ne možete da pogrešite, bilo na plaži, bilo ušuškani u krevet kišnog popodneva. Najnovije izdanje prevedno kod nas je Gospodin Mercedes. Ovo je prvi Kingov krimi roman sa suptilnom horor crtom. Nepoznati počinilac je upravo Mercedesom uleteo u masu, pokosio desetine ljudi a jedini trag koji je ostavio je klovnovska maska na suvozačevom sedištu. Penzionisani detektiv, progonjen demonima nerazrešenih slučajeva iz prošlosti, otkriva da ubica planira novi napad, još krvaviji od prethodnog i kreće u razrešenje zagonetke kako bi sprečio katastrofu.

shroudofturinnews.com
Nabavite literaturu za vrelo leto, koje je već počelo

5. Vedru priču donosi nam u svojoj autobiografiji Nisam ja takva jedna od najboljih komičarki današnjice – Lena Dunham. Lena je na brutalno iskren način opisala sve ono što jednu devojku na pragu tridesetih zaista muči u životu – kratkotrajne veze i raskidi, nesavršeno telo koji svi oko nje kritikuju, prijateljstva i porodica, a tu su naravno i topli Njujork i hladni Holivud. U digitalnoj eri, kada nam se sa svih strana nameću pogrešni kodeksi ponašanja i oblačenja i iskrivljene slike kako treba da izgledamo i sa kim treba da se zabavljamo, Lenine duhovite opaske na višak kilograma, veze za jednu noć i poslove bez perspektive deluju tako osvežavajuće da ćete se zapitati da li da prekinete sa konstantnom dijetom i otričite po najveći kolač i dupli zaslađeni espreso...

6. Ako vas je posle knjge Krive su zvezde John Green osvojio u isto vreme lakoćom svojih reči i težinom koju one nose, ne tražite dalje već uzmite u ruke Gradove na papiru – nećete moći da je ispustite dok je ne završite, pa čak i ako vas kraj bude razočarao, poželećete da joj se što pre vratite. U romanu upoznajemo dvoje tinejdžera – misterioznu Margo, najpopularniju devojku u školi koja ima konstantnu želju za neslanim šalama i podvalama, pa tako razvija plan u jedanaest koraka da se osveti svojim bivšim momcima. U tome traži pomoć svog druga iz detinjstva, Quentina, koji je pak čitavog života zaljubljen u nju. Ali tokom zajedničke avanture Margo nestaje i Q kreće u potragu za njom i otkrivanje prave Margo. U njenim unutrašnjim borbama i želji za osvetom mnogi će se prepoznati i otkriti da put odrastanja nije nimalo lak.

7. Central park, Gijom Musoa. Radnja se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, a počinje prohladnog jutra u njujorškom Central parku, na jednoj klupi za koju su lisicama zavezani Alice i Garbiel, do tada dva potpuna stranca. Pariska policajka i američki džez pijanista nemaju naizgled ništa zajedničko i nijedno od njih nema ni najmanju predstavu kako su završili zajedno u Njujorku kada su samo pre nekoliko sati bili sa druge strane Atlantika – ona u kafiću u na obali Sene, a on u Dablinu. Odatle kreće njihova zajednička potrga za istinom i ludo putovanje kroz bezbroj obrta koji će vas ostaviti bez daha i učiniti da se naglas zapitate – šta? Ali tako je sa svim Mussoovim romanima, koji balansiraju na ivici stvarnog i imaginarnog, i iako je ovo jedan od njegovih najrelanijih romana, opet ćete imati utisak da ste ubačeni na rolerkoster, posle koga će vam se, i nakon što siđete, još dugo vrteti u glavi.

8. Roman Kad su cvetale tikve. Ako ste ovo delo zavoleli još u srednjoj školi i ipak bili premladi za njegovu teskobnu priču, sa svakim novim čitanjem otkriće se nove stranice unutrašnjeg bola i tegoba koje je Ljuba Vrapče sa Dušanovca poneo sa sobom u daleku Švedsku i sve ono što je ostavio za sobom, a čemu se neće nikada vratiti. Motivi Informbiroa, porodične tragedije, osvete i bekstva, i pre Dragoslava Mihailovića su bili obrađivani u srpskoj književnosti, ali malo ko je sa tolikom lakoćom, pravim žargonskim jezikom i na toliko malom broju stranica uspeo da prenese odrastanje na beogradskoj periferiji i stasavanje dečaka u opasne mladiće u svetu u kome vlada zakon jačeg, a kojima se na kraju i ubistvo učini kao jedino rešenje svih problema i nešto što se "mora".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online