Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.09.2014.
15:58
WLM A

Slikajte Srbiju što više, Vikimedija vas motiviše

Srbija će ove godine po treći put učestvovati u velikom svetskom "Wiki Loves Monuments (Viki voli spomenike)" foto-konkursu, u periodu od 1. do 30. septembra, organizovanom od strane pokreta Vikimedije.

Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću u centru Beograda
 


Viki voli Spomenike (Wiki Loves Monuments - WLM) je foto-konkurs koji za cilj ima prikupljanje fotografija nepokretnih kulturnih dobara (spomenici kulture, znamenita mesta, prostorno kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta) širom Srbije. Konkurs se održava u organizaciji Vikimedije Srbije od 1. do 30. septembra 2014. godine.


Ove godine, foto konkurs se održava u više od 30 zemalja, među kojima je i Srbija. Cilj ovog takmičenja je podsticanje ljudi da slikaju nepokretna kulturna dobra i da ih postave na internet pod Creative Commons licencom, kako bi omogućili drugima slobodan pristup i raspolaganje ovim fotografijama i podelili ih sa svetom. Na ovaj način obogaćuje se multimedijalna baza nepokretnih kulturnih dobara, kojih u našoj zemlji ima preko 2400 trenutno zavedenih.


O uspehu ovog projekta govori podatak da su 2012. godine u njemu učestvovale čak 33 zemlje i prikupljeno je više od 350.000 fotografija. Više informacija se može naći na zvaničnoj WLM prezentaciji:www.wikilovesmonuments.org.

 

Proteklih godina, Wiki Loves Monuments (Viki voli spomenike), prikupio je oko milion fotografija i postavio tri Ginisova rekorda, što govori o njegovom značaju i veličini. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti, kao što je fotografija, odabraće 10 najboljih autorskih fotografija prirodnih dobara Srbije pod Creative Commons slobodnom licencom.


Najuspešniji takmičari će osvojiti vredne nagrade, a njihove fotografije biće izložene na izložbama širom Srbije.


- Ponosni smo na dosadašnje rezultate koje smo postigli ovim projektom. Za samo dve godine, koliko organizujemo WLM, prikupili smo preko 6000 fotografija, koje se nalaze na Vikimedijinoj ostavi i koje se slobodno mogu koristiti. Jedna od mogućnosti je obogaćivanje članaka na Vikipediji ovim fotografijama. Ove godine očekujemo povećanje broja fotografija spomenika kulture koje ne postoje - rekla je Ivana Madžarević, menadžer projekata Vikimedije Srbije.


Informacije o foto-konkursu, uključujući spiskove nepokretnih kulturnih dobara, možete pronaći na sajtu wlm.rs.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online