Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 24.07.2014.
22:49
Beta A

Postavka ''Tito lično'' u Kući cveća

Muzej istorije Jugoslavije predstavio je danas novu stalnu postavku "Tito lično", koja sadrži 61 lični predmet Josipa Broza Tita i 128 štafeta.

Josip Broz Tito i Jadranka Broz
 

Muzejski savetnik Veselinka Kastratović Ristić rekla je da izložba prikazuje u naznakama život Josipa Broza, jer je fokusirana na nekoliko tema i na mali broj predmeta iz fundusa od oko 200.000 Titovih stvari.

"Izložena su odlikovanja, svečana odela i uniforme, suveniri i pokloni sa putovanja kao i lični predmeti među kojima su igle za kravate, manžetne, deo garderobe, naočare i ostalo", rekla je Ristić.

Prema njenim rečima, Tito je bio počasni građanin 24 grada u svetu i 682 opštine u SFRJ, a u stalnoj postavci izloženi su neki od ključeva gradova koje je dobio u različitim delovima sveta.

"Znao je lepo da se odeva, uz njega je uvek išao krojač. Njegov hedonizam možda je pomogao da njegova politička delatnost bude umekšana u odnosu na druge predsednike u socijalističkim zemljama", rekla je Ristić.

Ona je dodala da su izloženi predmeti koji odavno nisu bili predstavljeni javnosti, među kojima su Titovi cilindri i šeširi, luskuzni rekviziti koje je koristio u posetama engleskoj kraljici, šahu Rezi Palaviju, u poseti papi.

"Lični predmeti govore o Titu i njegovom odnosu prema samom sebi. Deo izlozbe posvetili smo njegovom ličnom uživanju na tim putovanjima", rekla je Ristić koja je i koautor izložbe.

Stalna postavka ličnih predmeta Josipa Broza Tita izložena je u Kući cveća i podeljena je na pet tematskih celina - "Čovek sa stilom", "Susreti", "Putovanja", "Hedonizam" i "Druže Tito mi ti se kunemo".

Ta izložba zamenila je prethodnu, koja je predstavljala deo od oko 20.000 štafeta uručenih Titu za Dan mladosti, 25. maja, povodom proslave njegovog rođendana.

Kako je najavljeno, sledeće godine Muzej istorije Jugoslavije obeležiće 35 godina od Titove smrti i 70 godina od kada mu je uručena prva štafeta, i sledeća stalna postavka biće posvećena tim jubilejima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.07.2014. 23:25
Tek kada titovе ostatkе pošaljemo hrvatima, habzburzima, ili ....... ? a današnju kuću smeća prеtvorimo u Muzеj žrtava komunističkog tеrora, moći će mo reći da smo se oslobodili crvene kuge. U toku jе borba na život i smrt izmеđu titoizma, koji ima za cilj ukidanjе poslеdnjih ostataka organizovanе nacijе i državе u Srba, kao načina povratka sеbi, rеdеfinisanju sopstvеnog idеntitеta i učvršćivanju jеdinstva nacijе i državе. Ko misli da jе Broz mrtav, komunizam davno pao, a titoizam prеvaziđеni nеprijatеlj iz prošlosti, taj nikada nijе razumеo istinsku prirodu titoizma kao fanatičnе sеktе ispunjеnе mržnjom prеma svеmu što jе srpsko.
Petak 25.07.2014. 02:18
Nadam se da su ove nakaze sa slike u paklu i to zelim svakom ko sledi njihov put!
Petak 25.07.2014. 10:36
Samo jedan je TITO, najveci sin svih naroda i narodnosti. Vecita legenda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online