Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.09.2013.
12:52
Ž. Marković - Vesti A

Horovi čuvaju muzičko blago

Ove godine rodni grad slavnog kompozitora Stevana Mokranjca pohodili su brojni umetnici, a među njima članovi 18 renomiranih horskih ansambala iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske i iz Italije. Nastupi većine horova obeležili su, inače, prvo festivalsko veče 48. Mokranjčevih dana u Negotinu.

Svečano otvaranje: Milan Uruković ispred Mokranjčeve kuće u Negotinu
 


Na samom otvaranju u dvorištu rodne kuće slavnog Negotinca, posle himne Bože pravde, VI rukovet Stevana Mokranjca izvelo je osam horova, pet gostujućih učesnika natpevavanja i tri negotinska: hor hrama "Svete trojice", Negotinske gimnazije i Muzičke škole "Stevan Mokranjac". Dirigent Aljoša Vučković i solista bili su iz prijedorskog hora Vila.


- Najveće simpatije publike koje su se poklopile sa ocenama žirija, kao i zvanje laureata osvojio je SPCD Vila iz Prijedora u Republici Srpskoj, sa dirigentom Aljošom Vučkovićem.

Doček gostiju: U porti crkve
 


Drugo mesto pripalo je makedonskom horu Vardar iz Skoplja. Na treće mesto je plasiran Hor "Lojze Bratuž" iz Gorice, Italija, a na četvrtom mestu je bio Crkveni hor "Sveti Jovan Krstitelj" iz Bačke Palanke, dok je na poslednjem mestu ostao Crkveno varoški hor "Sveti Sava" iz Lučana. Pet puta izvedena obavezna kompozicija, Mokranjčeva IXrukovet, donela je pet potpuno različitih tumačenja.


Osnovna linija koncepta ovogodišnjih Mokranjčevih dana bila je odnos prema baštini i tradiciji koja se iznosi i preispituje na različite načine.


U tom smislu, prvi projekat je bio leskovački, nazvan Tragom nezaborava u kome su izvorni folklor i gradska tradicija obogaćeni savremenim aranžmanima, u najvećoj meri kompozitorke Vere Milanković, a koju su izvodili vokalna grupa Libero, Gradski dečji hor Zvezdice, Kamerni gudački orkestar Amorozo i dirigent dr Jelena Cvetković.

Besedio Puslojić

Centralni muzički dan u smislu očuvanja i negovanja svetovne i duhovne baštine, na ovogodišnjim Mokranjčevim danima u Negotinu donelo je druženje u mestu Mokranjčevih roditelja, Mokranju.
U etno-programu, izvedenom u porti crkve Svete trojice, učestvovao je i besednik ovogodišnjeg Festivala, književnik Adam Puslojić.

Spomenik Stevana Mokranjca u Mokranju

Prošlogodišnji pobednik natpevavanja, makedonski Hor Gortinija iz Đevđelije, sa dirigentom Ilijom Atanasovim iznenadio je prisutne izborom repertoara koji je varirao od super modernih kompozicija i zvuka Pendereckog, preko Mokranjčevog "Tebe pojem", a završio se po ukusu mlade publike, muzikom Freda Merkjurija i odlomcima iz mjuzikla "Kosa".


Ove godine, na Mokranjčevim danima nije bilo značajnih inostranih solista, ali je resital održala primadona Beogradske opere, mecosopran Jadranka Jovanović, uz klavirsku saradnju profesora Nikole Rackova.


Jedno od centralnih mesta i temelja ovogodišnjih Mokranjčevih dana bili su jubileji, najpre obeležavanje 200 godišnjice pogibije Hajduk Veljka, a zatim i koncert povodom 200 godišnjice rođenja velikog pesnika i vladara Petra Petrovića Njegoša.


Ovaj koncert horskih kompozicija inspirisanih Njegoševim stihovima iz Gorskog vijenca izveli su združeni horovi iz Crne Gore sa nizom dirigenata koje je vodila Darinka Matić Marović. Među najpoznatijim i često izvođenim kompozicijama su bila dva stava iz "Testamenta" Rajka Maksimovića, zatim "Počitajemi" Vojina Komadine, "Trenos" Žarka Mirkovića, kompozitora i crnogorskog akademika, kao i najnovije, poručene kompozicije koje su napisali dvoje mladih autora iz Crne Gore, doktoranti kompozicije na FMU u Beogradu, Nina Perović i Aleksandar Perunović.


Tokom devet festivalskih dana i večeri na 48. Mokranjčevim danima učestvovalo je 1.000 izvođača, a njihove nastupe pratilo je više od 7.000 posetilaca.
 

Veče o hajduk-Veljku

U Negotinu su prikazani programi, tematski posvećeni, 200. godišnjici pogibije Hajduk Veljka Petrovića, koji je bio i ostao, trajna inspiracija mnogim umetnicima i stvaraocima.
Muzičko scensko delo "Žitije hajduk-Veljka Petrovića", reditelja Srboljuba Božinovića, okupilo je brojnu ekipu učesnika iz Beograda i Negotina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online