Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 24.09.2013.
11:45
RTS A

Mira Stupica - glumica veka

Povodom 90 godina od rođenja jedne od najznačajnih srpskih dramskih umetnica, prvakinje Narodnog pozorišta Mire Stupice, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu otvorena je izložba "Mira Stupica - glumica veka".

Mira Stupica: Za 90. rođendan delila autograme
 

Izložbu je otvorio vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić koji je istakao da prisustvo velikog broja ljudi na otvaranju ove izložbe predstavlja "jedan od velikih dana u ovom teatru kada se oni najveći među nama ponovo nađu u kući koju su proslavili".

Savić je rekao da je Stupica osvojila brojne nagrade, ali da nije dobila srebrnjak Narodnog pozorišta, jer je već prestala da igra kada je ustanovljen i večeras joj je uručio srebrnjak.

Autor izložbe magistar Ksenija Šukuljević Marković istakla je da je Stupica na pozorišnjoj sceni preko šest decenija stvarala značajan glumački opus. "Ona je u svom glumačkom opusu obuhvatila nekoliko perioda srpske pozorišne umetnosti - vreme pred Drugi svetski rat, vreme rata i oslobođenja zemlje do današnjeg doba", istakla je autorka izložbe.

"Lica" Mire Stupice kroz vreme
 

Stupica je posle otvaranja izložbe rekla da je navikla na gužvu i na ljude koji joj čestitaju. "Znala sam od prvog trenutka da ću biti glumica. Bila sam tako orijentisana od samog početka i kada sam imala priliku da to postanem onda sam znala da sam na pravom mestu i to je jedino što sam mogla punim srcem i punom željom da radim, tako da sam zaista volela svoj posao", istakla je Mira Stupica.

Na izložbi se mogu videti fotografije Mire Stupice iz raznih predstava, dok je igrala u Narodnom pozorištu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Zvezdara teatru, Ateljeu 212. Izložene su i neke od nagrada koje je osvajala, poput nagrade Mića Popović, Pavle Vujisić, Sterijine nagrade. Postavljen je i spisak njenih, kako pozorišnih, tako i filmskih, televizijskih i radio uloga.

Igrala je u predstavama poput "Tartif", "Car David", "Ana Karenjina", "Gospoda Glembajevi", "Dundo Maroje", "Ribarske svađe", "Leda", "Braća Karamazovi", "Kavkaski krug kredom". Na televiziji je igrala u dramama kao što su "Siromašni mali ljudi", "Noćna kafana", "Zovem se Eli", u filmovima - "Narodni poslanik", "Doručak sa đavolom", "Sablazan".

Rođendan Mire Stupice bio je povod i da je Narodno pozorište pozove da bude počasni gost 1. oktobra na premijeri predstave "Dama s kamelijama", na početku 145. sezone nacionalnog teatra. Ona je sa oduševljenjem prihvatila poziv i istakla da se veoma raduje što će ponovo posetiti Narodno pozorište u kojem je 1941. godine počela karijeru i bila njegov član od 1959. do 1979.

Stupica, rođena 19. avgust 1923. u Gnjilanu, glumica je velikog talenta i širokog stvaralačkog raspona, koja je obeležila celo razdoblje pozorišnog života u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata. Karijeru je započela u Narodnom pozorištu u Beogradu, a vrhunce blistave glumačke karijere ostvarila je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu (1948-1954. i 1957-1969), Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (1955-1957) i Narodnom pozorištu u Beogradu (1959-1979). Kao gost, nastupala je na scenama Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta i Zvezdara teatra u Beogradu i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.09.2013. 18:24
Kakva ironija istorije, Mira Todorovic koja je bila do 1944. u kuci zabave za nemacke oficire postaje glumica veka. Kao naloznica komunistickog funkcionera Stupice svojim postupcima je dovela do smrti Zanku Stokic, divu srpskog glumista i jos mnogo toga ima se reci. Ej Srbijo!?
Nedelja 29.09.2013. 07:30
Bivša žena Cvijetina Mijatovića...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online