Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.08.2013.
05:52
B. Grujić - Vesti A

Umetnik lakog pera

Pitomi duh sjajnog pisca i slikara Mome Kapora, koji nakon iščeznuća s ovog sveta 2010. godine, tiho luta vojvođanskom ravnicom i Banatom oživeo je impresivno u četvrtak, 22. avgusta, u ranim večernjim satima, kad je njegova supruga Ljiljana s osmehom na licu, ali i uplakanih očiju, tiho prozborila brojnim okupljenim Zrenjanincima.

- Eto posle 14 godina dovela sam Momu ponovo u Zrenjanin - ponosno je izgovorila Ljiljana, uz napomenu da joj je izuzetno drago što će izložbu pod nazivom "Momo Kapor - retrospektiva" videti veliki broj zaljubljenika u delo njenog pokojnog supruga.
 

Slika umesto besede

U svom maniru šereta i osobenjaka, Momo Kapor je prilikom saznanja da je 1999. godine postao laureat književne nagrade "Todor Manojlović" koga je igrom slučaja, davne 1956. godine, kao student, upoznao u Zrenjaninu, odlučio da ne drži nikakve besede, niti zahvalnice i da, umesto reči, govori slika. Upravo tada, u momentima velikog nadahnuća, nastao je sjajan portret najvećeg srpskog moderniste Todora Manojlovića.

U saradnji zrenjaninskog muzeja i zadužbine "Momčilo - Momo Kapor", organizovana je ova izložba izabranih likovnih radova velikog umetnika, koju je nakon uvodnih reči kustosa Olivere Skoko i direktora Muzeja Vidaka Vukovića zvanično otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić.

U predgovoru za svoju monografiju Momo Kapor je zapisao: "Slika mi, naime, nikada nije bila toliko važna da bih joj predao čitav svoj život. Ona je samo način da upoznam svet, da bi mi postao jasniji, a posle i drugima. Kada mi neki slikar (obično amater) kaže da nerado prodaje slike jer su one deo njega, uvek ga pitam koji deo: rebra, bubrežnjak ili kolenica?

Lepota slikarstva upravo je u tome što slike niko zauvek ne može da poseduje i što su one rasute po mnogim domovima, žive svoj nezavisni život, imaju svoju publiku, a ispod mnogih od njih odrastaju i deca za koju su one neizbrisivi deo enterijera iz detinjstva."
 

Izlagao širom sveta

Momo Kapor rođen je 8. aprila 1937. godine, a umro 3. marta 2010. godine. Poznati srpski slikar i pisac završio je slikarstvo na Likovnoj akademiji u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Objavio je više od 50 knjiga koje je sam ilustrovao, negujući poseban lirski crtački stil. Mnoge od njih našle su se na bestseler listama. Bio je dugogodišnji novinar i kolumnista u vodećim beogradskim listovima. Svoje slike izlagao je retko, nekoliko puta u Njujorku, Bostonu, Karakasu, Ženevi, Frankfurtu, Briselu, Parizu, Udinama, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na Mećavniku.

Izložba "Momo Kapor - retrospektiva" , koja se u Zrenjaninu trajati do 10. oktobra, ima i multimedijalni karakter. Svakodnevno se se prikazivati film "Momo uncut", autora Đorđa Markovića, koji je nastao u produkciji Zadužbine "Momo Kapor" za potrebe prošlogodišnjeg festivala "Momin krug".

Osnovu za ovaj kratki dokumentarac o Momi predstavlja televizijski materijal nastao za potrebe emisije "SFRJ za početnike", ujedno poslednji video-zapis poznatog umetnika. U filmu o Momi učestvuju i njegovi prijatelji: Matija Bećković, Emir Kusturica, Igor Mandić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Petar - Peca Popović i drugi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 07:30
Rekla dih da se jedan momak sprema da krene njegovim stopama, ima 24 godine, objavljuje drugu knjigu, sa inicijalima SS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online