Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2012.
23:10
Blic A

Kusturica ima svoju verziju Andrićeve nagrade

Reditelj i muzičar Emir Kusturica dao je pre par dana intervju za ruski list “Izvestja” u kome je, pored ostalog, izjavio da je pokrenuo novu nagradu koja će se zvati imenom našeg laureata Nobelove nagrade Ive Andića.

Buduća nagrada će biti dodeljivana u Andrićgradu
 

Nagrada od 100.000 evra biće dodeljena najboljem romanu koji tokom 2013. godine bude napisan na nekom od slovenskih jezika. Prvi put biće javno dodeljena 2014. godine. Novac za nagradu će obezbediti Vlada Republike Srpske i Muzej grada Višegrada.
 

Reagovanje Andrićeve zadužbine


Upravnik Andrićeve zadužbine Dragan Dragojlović nam je rekao da je razgovarao sa Kusturicom kako bi se dogovorili oko imena buduće nagrade.


"Razgovarao sam sa Kusturicom i načelno smo se dogovorili da bi bilo lepo da jedna tako važna međunarodna nagrada nosi ime našeg nobelovca. Da bi se izbeglo da nagrada nosi ime Andrićeva nagrada, predložio sam da to bude “Velika Andrićeva nagrada”, pošto bi se ona dodeljivala za razne vrste literature od romana do eseja. Mi ćemo na našem upravnom odboru podržati takvu nagradu, ukoliko se ne bude zvala isto kao i naša nagrada", rekao nam je Dragojlović.

Nagradu će dobiti dva autora koji pišu na slovenskom jeziku. Buduća nagrada trebalo bi da se dodeljuje u Andrićgradu koji se gradi u Višegradu, koji će biti kulisa za budući veliki filmski projekat Emira Kusturice “Most na Drini” po Andrićevom romanu.

U razgovoru koji je u Rigi Kusturica vodio sa novinarima otkrio je da planira snimanje filma o čuvenom ruskom piscu Fjodoru Dostojevskom.


"Ja sam jedan od Evropljana koji veruju u Rusiju. Uskoro završavam roman o Dostojevskom, po kome ću kasnije snimiti film. To ću učiniti kod vas. Nisam želeo da započinjem projekte u Rusiji, sve dok nisam bio siguran u uspeh. Raditi sa Rusima i za Ruse, a bez uspeha, to je za mene potpuno nedolično. Teško je modernoj publici objasniti kakav je bio problem Raskoljnikova. Kako objasniti njegovu dilemu, “ubiti ili ne ubiti”, kada televizija po čitav dan danas prikazuje leševe na koje više niko ne obraća pažnju", rekao je Kusturica.


Kusturica je najavio da će uskoro početi sa realizacijom svoja dva projekta, komedije “Šuma obešenih lica” i “Divlje ruže, nežne ruže”. Drugi projekat je priča o Pančo Vilji koga bi trebalo da glumi Benisio del Toro.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online