Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 14.12.2011.
12:50
Z. Marjanović - Vesti A

Govore srpski da ih niko ne razume

Prema diplomi, Boško Lomović je profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti naroda Jugoslavije, a po zanimanju novinar i književnik, koji je do sada objavio 23 zbirke pesama za decu i odrasle, romana i pripovedaka. U Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije osvojio je čak 160 nagrada. Svojom rečju, pisanom i usmenom, zalažete se za pravilnu upotrebu standardnog srpskog jezika, pogotovo u medijima, a posebno na televiziji!

- Od niza negativnih uticaja televizije, uveren sam da je najpogubniji onaj koji se tiče jezičkog znanja i kulture. Na televizijama se gotovo i ne govori, tamo se samo mnogo priča, i to jezikom veoma lošim u dijalektološkom i akcentološkom pogledu - kaže Lomović.

Zar televizije, naročito one sa nacionalnom frekvencijom, a njih je pet u Srbiji, ne zapošljavaju obrazovane urednike, voditelje, novinare?


- Na žalost, ne. Televizije se trude da voditelji i, naročito, voditeljke, budu lepše za gledanje nego za slušanje. Njihov jezik je nahvatan na ulici, sa mnogo anglicizama. Upotreba tuđica je za posebnu analizu. Porazno je koliko malo poznaju maternji jezik. Na primer, gotovo svi TV voditelji zahvaljuju gostima sa "puno hvala". Pa, kako li, pitam se, izgleda "prazno hvala"? Sportskim komentatorima je "užasno važan gem" umesto "veoma važan gem". Neznanje i "samo opušteno" stil potpuno su preovladali na srpskim televizijama.

Da li su problem tv voditelji ili lektori?

- I jedni i drugi, mada imam utisak da pojedine televizije uopšte nemaju lektore, ili ih imaju ali oni ne rade svoj posao. Muka mi je od tolikih grešaka u upotrebi jezika. Ako se posmatra na duže staze, problem je stvarno veliki, pa bi institucije koje se bave jezikom morale hitno da reaguju.

RTS je objavio konkurs za stotinu mladih voditelja, novinara, lektora... Da li to može da promeni situaciju?

- Mislim da je reč o čistom marketingu te televizije i sve što se događalo u vezi sa tim konkursom na kojem se prijavilo, koliko znam, preko 15.000 mladih ljudi, liči mi na scene iz filma "I konje ubijaju, zar ne". Taj konkurs oslikava nimalo lepu stvarnost mladih u Srbiji, koji čine sve kako bi došli do posla. Uostalom, veoma brzo će se znati šta je presudilo prilikom izbora kandidata.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2011. 15:31
U Srbiji jako malo sveta zna srpski jezik. Primteno je, na moje veliko razočarenje, da pate baš kao komšije - samo da ne pričamo kao oni tamo preko Dunava, Drine, Save...Poražavajuće. Sad smo se setili da se nacinalno osvešćujemo, valjda ćemo u 20 narednih godina shvatiti koliko smo sami sebi naškodili fleksibilnošću u jeziku, bežeći od, pr. ijekavice i čistih srpskih reči, koje danas, garantovano, više pr. upotrebljavaju Hrvati nego sami Srbi u Srbiji i šire...jer kod nas sve može i večito - nema problema!
Petak 16.12.2011. 21:49
Situacija je zaista takva. Umesto da televizija bude primer pravog govora, pa cak i ucitelj u nedoumici kako se neka rec pravilno izgovara, oni su postali ruglo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online