Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.11.2011.
20:42
Beta A

Zbogom SFRJ uz suze i smeh

Predstava "Zbogom SFRJ" po tekstu i u režiji Kokana Mladenovića, premijerno će biti izvedena na Velikoj sceni Ateljea 212 u utorak 6. decembra. Reditelj Kokan Mladenović rekao je na konferenciji za novinare da publika može da očekuje bivšu Jugoslaviju - tragediju i komediju, suze, ljubav, tugu, radost i smeh.

Predstava je inspirisana filmom Volfganga Bekera "Zbogom, Lenjine" (Goodbuy Lenin), a vremenski je smeštena u period od januara 1990. godine, do 29. novembra 1991. godne, rekao je Mladenović.

Prema rečima autora, glavna junakinja komada je učiteljica koja usred vatrenog govora o očuvanju zemlje pada u komu na poslednjoj 14. sednici Saveza komunista Jugoslavije i budi se dve godine kasnije kada zemlje više nema.

U želji da joj produži život, njen sin "izmišlja" zemlju koja ne postoji, a paralela između rođene majke i majke-zemlje daje niz komičnih zapleta, kazao je Mladenović.

"Paradoksalno je da predstava pod nazivom 'Zbogom SFRJ' glorifikuje i priziva vreme ideala", kazao je Mladenović i naveo da taj komad predstavlja vezu između nove pozorišne sezone "Utopija" i prethodne "nEKst Ju" (Next Yu).

Glumica Renata Ulmanski rekla je da joj se prvi put u karijeri dogodilo da bude pozvana da učestvuje u predstavi u vreme dok je bila u formi njene lične ideje i konstatacije "Razrušili ste zemlju, a novu niste napravili".

"Zato kao glumac, kao čovek, mogu danas da stupim na ovu scenu", rekla je Ulmanski i poručila da to što posle raspada Jugoslavije nije napravljena bolja država znači da je vreme da se požuri i uradi nešto po tom pitanju, jer su već izgubljene brojne generacije.

Glumica Dara Džokić koja u predstavi glumi učiteljicu Jadranku Mitić, rekla je da tu ulogu posvećuje svim partizanima iz njene porodice koji su glavni pokretač u tumačenju tog lika.

"Igram poslednjeg dinosaurusa, utopistu, koji je verovao da se ta zemlja mogla spasiti", rekla je Džokić i dodala da je nekritički srušeno sve što je bilo izgrađeno na idealima.

Ona je ukazala na sklonost ovdašnjeg mentaliteta da ruši sve što je staro, kao i na pokušaj uključivanja u Evropsku uniju koja, kako je ocenila, predstavlja istu ideju kao i SFRJ.

"Kao da glumim u komadu o Francuskoj buržoaskoj revoluciji"

 

Glumac Miloš Biković rekao je da je predstava "Zbogom Jugoslavijo" za glumca njegovih godina epoha i deo istorije, kao i da taj komad u suštini i govori o "sudaru generacija".

 

"Pristup toj temi je pristup prošlošti koja nije deo mog života. Za mene je ova uloga isto kao i da glumim u antičkoj tragediji, ili komadu o Francuskoj buržoaskoj revoluciji", kazao je Biković.

 

On je ilustrovao svoj doživljaj komada anegdotom sa probe i čitanja teksta u kome je pogrešnim akcentom pročitao ime kampa u Kuparima kod Dubrovnika, što je nasmejalo stariju generaciju u ansamblu.

Dara Džokić je kritikovala organizatore jer je konferencije za novinare započela predstavljanjem sponzora, ističući da je ta zahvalnost neophodna, ali da je mogla biti iskazana na drugačiji način.

Na početku konferencije za novinare predstavnik sponzora pozorišta Eurobanke EFG uručio je reditelju simboličnu platnu karticu, povodom odluke te banke da zaposlenima i prijateljima Ateljea 212 dodeli 212 platnih kartica sa limitom od 212 evra.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 00:27
Pozoriste, politika, novac...kritka uma.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online