Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.05.2019.
19:40
Vestionline A

Film "Linija života" otvara Beldocs festival

Festival dokumentarnog filma Beldocs počinje večeras filmom “Linija života”, reditelja Darka Bajića. Ovo je 12. Beldocs po redu i trajaće do 15. maja. U okviru festival u bioskopskim salama širom Beograda biće prikazano preko 100 dokumentarnih filmova iz celog sveta.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored međunarodnog i domaćeg takmičarskog programa posetici će moći da uživaju i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Tročlani žiri odlučivaće o nagradama u domaćem takmičarskom programu 12. Beldocs-a, a čine ga slovenačka filmska rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik Ninove nagrade Svetislav Basara i Manuel Mozos, filmski reditelj iz Lisabona.

Šest domaćih filmova u takmičarskom delu festivala

"Taurunum Boy" Jelena Maksimović i Dušan Grubin prate zemunskog tinejdžera i njegovo okruženje tokom letnjeg raspusta, s prelaska iz osnovne u srednju školu. Ovaj film prikazuje današnju omladinu bez jasnog cilja i ideje šta žele od svog života.

Film "Centar" Ivana Markovića je dokumentarac o Centru "Sava" u Beogradu, jednoj od kapitalnih građevina bivše SFRJ kojom je manifestovana političko-društvena ideja socijalističkog poretka, prikazuje zaostavštinu jednog vremena sa svim problemima daljeg opstanka.

“To sam što jesam – Gipsy Mafia" Andrijane Stojković je film koji obrađuje hip-hop bend. To je priča o životu dva brata, Roma iz Srbije koji rade u Nemačkoj, koji u svojim pesmama kritikuju rasizam i neoliberalni kapitalizam.

"Deca proleća" Dušana Solomuna proučava pitanje sirijskih izbeglica u Nemačkoj. Ljudi koji su pre nekoliko godina prolazili kroz trnovit put, nadajući se boljem životu na zapadu, bez stradanja i patnji koje su zadesile njihovu otadžbinu.

"Na crnoj listi", film Sare Marković i Nikole Dragovića, je dokumentarac o pripadnicima Falun Gonga (Falun Dafe) u Srbiji i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. godine tokom ekonomskog samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, oslikavajući ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava.

Među njima je i biografski film o našem rok bendu "Električni orgazam za ljude budućnosti", u režiji Marije Vukić.  Ovo delo oslikava značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijig rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije.  

Promena lokacija

Zbog iznenadnog zatvaranja Dvorane kulturnog centra Beograda obaveštavamo javnost da će filmovi predviđeni za prikazivanje u DKC-u u okviru Beldocs-a biti prikazani u istim terminima i to na novim lokacijama: 9. maja u Art Bioskopu Kolarac i od 10. do 14. u Kombank dvorani, sala 6. Karte kupljenje za DKC projekcije mogu se zameniti u novim prostorima održavanja pred početak projekcija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online