Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.02.2019.
12:28
S. Đurić - Vesti A

Ovi filmovi će obeležiti ovogodišnji FEST

U ovogodišnjem programu FEST 47 našla su se i ostvarenja autora koje FEST-ova publika odlično poznaje, a mi vam preporučujemo nekoliko naslova koje nikako ne treba propustiti.

Promo
47. Međunarodni filmski festival

Italijanski reditelj Mateo Garone poznat je publici koja je gledala njegov poslednji film Priča nad pričama na FEST-u 2016, a sigurno je u sećanju ostala i krimi-drama o italijanskoj mafiji, Gomora.

Garone se ponovo vraća marginama italijanskog društva u svom novom filmu Dogman, premijerno prikazanom u Kanu, gde je doneo nagradu glavnom glumcu. Marčelo (Marčelo Fonte) je naivni i dobrodušni vlasnik salona za pse koji ne ume da kaže ne, što obilato koristi lokalni siledžija Simon, koji uvlači Marčela u svoje kriminalne radnje kojima teroriše ceo komšiluk.

Iako prijatelji i komšije počinju da ga odbacuju, Marčelo ne može da bude poslednja osoba koja će okrenuti leđa Simonu, koji je u njegovim očima jednako željan ljubavi kao besan pas.

Promo
Film "Dogman"

Karin Kusama je ime dobro poznato ljubiteljima žanrovskog filma, a FEST-ova publika još se seća intrigantnog horor trilera Poziv (Invitation, 2015). Kusama se vraća sa još jednom žanrovskom poslasticom: neo-noar Uništiteljka prati detektivku losanđeleske policije na moralnoj i egzistencijalnoj odiseji.

Kao mlada policajka na tajnom zadatku bila je poslata da infiltrira jednu bandu, ali je zadatak završen neslavno i sa tragičnim posledicama. Sada, nakon mnogo godina, vođa bande je ponovo isplivao i dao joj priliku da se osveti ljudima koji su joj uništili život. Glavnu ulogu tumači Nikol Kidman, a kritičari se slažu da je ostvarila najbolju ulogu u dosadašnjoj karijeri.

Promo
Film "Uništiteljka"

Ako ste pomislili da će Larsu fon Triru biti teško da nadmaši Nimfomanku (2013), spremite se za Kuću koju je Džek sagradio. Met Dilon našao se u glavnoj ulozi propalog arhitekte i uspešnog serijskog ubice Džeka, koji je na bukvalnom putu u pakao, kroz čije krugove ga vodi čovek po imenu Verg (Bruno Ganc), modelovan po Danteovom Vergiliju.

Džek se priseća pet svojih brutalnih ubistava, kojima pristupa kao što umetnik pristupa umetničkom delu. Jedno je sigurno, ovo je film koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim- na premijeri u Kanu više od sto ljudi je napustilo projekciju, ali je preostala publika film nagradila desetominutnim ovacijama. Film nije namenjen za gledaoce ispod 18 godina.

Promo
Film "Kuća koju je Džek sagradio"

Piter Fareli je reditelj koji je našoj publici poznat, ali je njegovo pojavljivanje na FEST-u zaista neočekivano. Braća Fareli, Piter i Bobi, proslavili su se politički nekorektnim komedijama poput Glupan i tupan, i Ima nešto u vezi Meri, ali ovog puta Piter je odlučio da drastično promeni pravac ka ozbiljnijim temama.

Zelena knjiga jedan je od najzapaženijih filmova prošle sezone i nezaobilazni deo svake dodele nagrada (između ostalog: pet nominacija za Oskara i tri osvojena Zlatna Globusa).

Ova inspirativna komedija govori o neobičnom prijateljstvu između prefinjenog afro-američkog pijaniste Dr. Širlija (Maheršala Ali) i njegovog neotesanog vozača iz Bronksa, Tonija (Vigo Mortensen). Radnja se dešava šezdesetih i prati Širlija i Tonija na turneji po američkom jugu, duboko podeljenom rasnom segregacijom.

Promo
Film "Zelena knjiga"

Gas van Sant, kultni reditelj iza ostvarenja poput Dobri Vil Hanting, Milk i Dragstor kauboj, stoji iza filma Ne brini, neće on daleko stići. Baziran je na memoarima Džona Kalahana, umetnika poznatog po stripovima koji su često bili morbidni, politički nekorektni i bavili se tabu temama. Film prati život Kalahana, alkoholičara koji nakon celodnevnog pijanstva završi u saobraćajnoj nesreći posle koje ostaje paralizovan.

Upravo će crnohumorni stripovi koje počinje da crta biti ključni za njegov oporavak i izlazak iz beznadežne situacije. U glavnoj ulozi je Žoakin Feniks, a u sporednim Džona Hil,Runi Mara, i Džek Blek. Interesantno je da je Robin Vilijams još devedesetih otkupio prava na Kalahanove memoare, i upravo je on želeo da igra naslovnu ulogu, ali Van Santu je trebalo više od 20 godina da proađe podršku za film.

Ova gorko-slatka tragikomedija premijerno je prikazana na festivalu Sandens, nakon čega je film bio prikazan i na prošlogodišnjem Berlinalu.

Promo
Film "Ne brini, neće on daleko stići"

Karte za predstojeći FEST počinju da se prodaju u subotu, 9. februara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online