Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.03.2018.
08:28
S. Đurić - Vesti A

Istorija sazdana od junaštva

Na obroncima Stare planine po snegu i ledu počelo je snimanje domaće serije i filma pod radnim imenom "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" u režiji Petra Ristovskog. Iako je prvobitno planirano da se film zove "Čarape kralja Petra" prema istoimenom romanu Milovana Vitezovića po čijim motivima je i napisan scenario, ekipa je odlučila da promeni ime filma i serije.

A. Letić
Vrhunac karijere: Lazar Ristovski kao kralj Petar

I baš na početku snimaju se najteže scene - golgota srpskog kralja, vojske i naroda koji se krajem 1915. i početkom 1916. godine povlačio preko Albanije. Kralja Petra Prvog Karađorđevića igra Lazar Ristovski koji je prihvatio nimalo lak zadatak da dočara najvoljenijeg srpskog kralja koji je u istoriji ostao upamćen kao kralj Petar Oslobodilac.

A. Letić
Režiser Petar Ristovski

Ristovski ima viziju i želju da ga dočara kao čoveka od krvi i mesa koji pati za svojom zemljom i koji se preispituje o neophodnosti žrtava tokom Velikog rata.

- Imamo obavezu da se, na neki način ovim projektom, odužimo svim tim ljudima našim precima. U tom smislu je RTS povukao, čini mi se, pravi potez što je omogućio da se ovaj projekat uradi. Film i serija imaće optimistički nagoveštaj kraja kao što je to bilo u Prvom svetskom ratu kada je srpska vojska trijumfovala 1918. godine. Ova velika avantura počinje najtežim delom - scenama povlačenja preko Albanije koje su ravne antičkoj tragediji. Nadam se da ćemo se na ovaj način makar delićem odužiti onima koji su tada branili Srbiju. Taj period je najblistaviji deo srpske istorije, sazdan samo od velike patnje i velikog junaštva - istakao je Lazar Ristovski, glumac i producent filma i serije.

Nakon sedam godina čekanja, Ristovski, koji tumači lik kralja Petra i za koga će, kako kaže ovo biti vrhunac njegove karijere, uspeo je da uz pomoć FCS i RTS sakupi neophodan novac. Malo je falilo da odustane jer se punih sedam godina borio za ovaj projekat i na kraju jedva uspeo da prikupi potreban novac.

A. Letić
Najteže scene: Detalj sa snimanja

Snima se u Rusiji i Grčkoj

Film govori o retko obrađivanom periodu srpske istorije na filmu i ima epitet "nacionalno" važnog projekta u koji se uključuju Rusija i Francuska, koje su u tim vremenima imale značajnu ulogu u pružanju nemerljive pomoći srpskom narodu. Kao saveznik i Grčka je dala svoj doprinos gde je izbegli srpski narod dočekala raširenih ruku na Krfu gde se srpska vojska oporavljala nakon golgote preko Albanije.

Planirano je da snimanje traje do jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji. Vitezovićev roman "Čarape kralja Petra" je priča o Markeni Spasojević srpskoj seljanki koja je stigla srpsku vojsku u povlačenju kroz Albaniju, noseći košulju i čarape za Marinka, sina jedinca koji je bio vojnik. Ona sreće kralja i moli ga da pronađe njenog jedinca i da mu da čarape kako mu se ne bi smrzle noge, dok košulju daje ranjenom vojniku.

Kralj nalazi Marinka mrtvog u albanskim gudurama, čuva čarape, ali nema srca da majci javi najtužniju vest. Kada sazna da je i ona umrla, od kraljevskog novca joj podiže spomenik. I do kraja života čuva vunene čarape. Legenda kaže da je tražio da mu ih obuku kad je umirao.

Čas istorije

U filmu će biti oživljene brojne ličnosti iz srpske istorije - legendarni vojvoda Živojin Mišić, Milunka Savić, Dragutin Dimitrijević Apis, Elfterios Vanizelos... Iako je planirano da sina kralja Petra igra Miloš Biković, on se ipak neće pojaviti u ovom filmu.
- Nažalost, Biković je bio prezauzet i morali smo da nađemo drugog glumca. Odabrali smo Aleksandra Vučkovića koji izuzetno liči na prestolonaslednika Aleksandra.











 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online