Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.03.2018.
00:55
Vesti A

Mladost zarobljena u ćorsokaku

Dejan Zečević (46) jedan je od retkih srpskih reditelja koji se oprobao u gotovo svim žanrovima. Za ostvarenje "Izgrednici", koje je snimio po scenariju Đorđa Milosavljevića i predstavio na Festu, kaže da je film za njegovu dušu, i ono što i sam voli da gleda.

M. Todorović
Dejan Zečević o svom novom filmu

- Moram priznati da prvi put u karijeri ovaj film ne mogu žanrovski da definišem. Kako godine prolaze, a gledajući kakve sam filmove do sada snimao, sve se više udaljavam od klasičnih žanrovskih matrica. "Izgrednici" su neka vrsta psihološke i socijalne drame sa elementima trilera. Ali opet, ni to nije potpuna odrednica - kaže Zečević i otkriva detalje filma.

- Priča prati troje studenata sociologije, koji prave eksperiment pokušavajući da dokažu teoriju da prostorna destrukcija može da dovede do socijalne destrukcije. Kroz tu prizmu provlače se razni elementi naše realnosti i socijalni problemi koji su vezani za mlade ljude i njihovu situaciju. Mislim pre svega na mlade intelektualce koji završavaju fakultete i umesto životne perspektive dolaze u ćorsokak. Meni je uvek bilo interesantno posmatranje realnosti iz nekog drugačijeg ugla i perspektive. To mi je zanimljivo i kao gledaocu, ne samo kao režiseru. Nekako vrlo lično doživljavam ovaj film i bilo bi mi jako drago da i publika, pogotovo mlađa, pronađe nešto za sebe u njemu - ističe reditelj.

Dragocen susret sa publikom

Od prve klape do premijere prošlo je dosta vremena.
- Dugo smo radili film, jer novac koji smo dobili nije bilo dovoljno da se uradi brzo i efikasno. Bio je to malo duži proces, stepenik po stepenik, ali nismo žurili jer nam je kvalitet bio najvažniji. Na kraju to je i najvažnije, da ono što izlazi pred publiku bude ono iza čega potpuno stojimo. S obzirom na temu kojom se bavimo u filmu trenutak je nažalost i dalje aktuelan, tako da ne kasnimo - kaže Zečević.
Svetska premijera filma bila je jesenas na festivalu u Čikagu.
- Bilo je vrlo interesantno. Imali smo tri projekcije i posle svake su pitanja publike i odgovori trajali po sat vremena. Susret sa svakom publikom dragocen za ljude koji prave film.

Film "Izgrednici" je rađen u crno-beloj tehnici što je Zečević iskoristio kao izražajno sredstvo za priču.

- Želeli smo da publiku uvučemo u film, da je stavimo u slično stanje u kakvom su junaci, ali i da bacimo pomalo drugačije svetlo na našu realnost i okolinu. Tu su elementi koje prepoznajemo iz svakodnevnog života, ali izgledaju drugačije zato što su slikani crno-belom tehnikom koja nas oslobađa previše detalja i usmerava ka suštini. Mislim da je to bila ispravna odluka, iako sam svestan da obična publika zainteresovana za laku zabavu, neće ni doći do pogleda filma. Bez obzira na sve ja mislim da "Izgrednici" imaju prilično veliki potencijal za mlađu i obrazovanu publiku koja bi trebalo da se prepozna.

Mladi glumci

- Angažovali smo mlade glumce koje smo našli na kastingu. Zaista sam prezadovoljan jer su Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj tri jako interesantna mlada glumca koji su dali, svako u okviru svog lika, vrlo zanimljive nijanse i kreirali uloge koje su se strašno zanimljivo uklopile u ceo taj koncept drugačijeg pristupa. Tu je bila i podrška iskusnijih kao što je Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus, Boris Isaković i drugi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online