Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.02.2018.
08:13
A. Vučićević - Vesti A

Kroz buru na ekran

Seriju koja je izazvala brojne polemike i podigla veliku prašinu u javnosti "Nemanjići - rađanje kraljevine" gledaoci će imati priliku da prate od 17. februara u 20 sati na Radio-televiziji Srbije.

M. Karović
Počinje emitovanje serije "Nemanjići - rađanje kraljevine"

Nakon emitovanja pilot-epizode "Nemanjića" tokom novogodišnje noći, medije i društvene mreže preplavili su brojni negativni komentari. Scenarista Gordan Mihić rekao je da bilo teško i da slični projekti u svetu koštaju 20 puta više.

- Imali smo daleko manje sredstava, ali veliki entuzijazam. Dali smo sve od sebe - rekao je Mihić na konferenciji za novinare koja je počele sećanjem na nedavno preminulog glumca Nebojšu Glogovca, kome je uloga Vukana bila poslednja televizijska rola.

Kako ističu u RTS, ovo je jedan od njihovih najvećih projekata koji se prvi put bavi srednjim vekom u igranom programu. Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić istakao je da je od početka snimanja ekipa morala da prevaziđe brojne prepreke, ali veruje da su u tome uspeli.

Projekat od tri miliona

Serija "Nemanjići - rađanje kraljevine" snimana je 100 dana. U nju je uloženo tri miliona evra, od čega su 1,82 miliona obezbedili finansijeri i sponzori, a ostatak je obezbedio RTS. Snimano je na 230 lokacija, u seriji se pojavljuju 222 glumca, 2.700 kaskadera i statista. Postoji 873 kadra specijalnih efekata. Serija ima 13 epizoda. Neke od uloga tumače Aljoša Vučković, Mladen Nelević, Vojin Ćetković, Dragan Mićanović, Jelena Gavrilović, Goran Sultanović i mnogi drugi.

Glumac Dragan Mićanović, koji u ovoj seriji tumači lik Svetog Save, ponosan je što mu je dodeljena baš ta uloga.

- Nadam se da će ovu vrlo filmičnu epohu dobro prihvatiti publika. Mi smo se upustili u ovu avanturu i uživao sam radeći na projektu - istakao je Mićanović.

I Vojin Ćetković, koji je oživeo lik Stefana Nemanje, željno iščekuje početak emitovanja.

- Bili smo jako hrabri i usudili smo se. Uradili smo seriju o najznačajnijem periodu naše istorije. Na konferenciji uoči početka snimanja polemisali smo da li ćemo uspeti. I tada sam rekao da će serija podići veliku buru, i to je dobro - rekao je Ćetković.

Njegova koleginica Nada Šargin tumači lik Raške.

- Prva reč koja mi je došla na um je ljubav. Volim što mi je data priliku da igram lik Raške. Ona je napisana kao neko ko voli, ko je posvećen i požrtvovan čoveku svog života i porodici kojoj je pripala. Pitaju me da li je ona postojala. Za mene jeste - rekla je ova glumica.

Reditelj Marko Marinković je uz mnogo poverenje u scenaristu Gordana Mihića uživao u radu na ovoj seriji.

- Bilo je i lako i teško. Kada sam se suočio s tekstom, pitao sam se da li u Srbiji moguće snimiti ovako nešto. Uspeli smo - kazao je Marinković.

U holu RTS postavljena je izložba kostima i rekvizita koji su korišćeni tokom snimanja.

Neka publika donese sud

Nakon pilot-epizode kritikovala se loša gluma, loš scenario, loš kostim, kao i to što se, prema brojnim komentarima, ovako loš projekat finansira od novca građana Srbije.

Ipak, RTS je naglasio da je serija plaćena isključivo od novca sponzora i komercijalnih prihoda ove medijske kuće, te da u to nije utrošen novac građana koji stiže kroz pretplatu za javni servis.
Dragan Mićanović smatra da su ovakve polemike izuzetno dobre jer je važno da se o projektu govori. Sa njim se slaže i njegov kolega Vojin Ćetković.

- Bilo je mnogo kritika na račun prve epizode, to je dobro i poželjno. Priča o Nemanjićima pripada svima nama, i drago mi je da se mnogo ljudi uključilo u polemiku oko toga šta treba uraditi povodom naše istorije - rekao je Ćetković.

Scenaristi su zamerali da sve istorijske činjenice nisu tačne.

- Dok sam to pisao, imao pomoć istoričara. Ali, želim da kažem ovo nije istorijska čitanka, već dramska literatura. Zamolio bih publiku da sud donese nakon odgledane cele serije, a ne pilot-epizode - zaključio je Mihić.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online