Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.01.2018.
23:23
S. Đurić - Vesti A

Kusta: Berček je najveći glumac

Svečanom ceremonijom dodele nagrada u sali Prokleta avlija na Mećavniku je u nedelju kasno uveče završen 11. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Burnim aplauzom dočekan je čuveni srpski glumac Aleksandar Berček kome je uručena nagrada za buduće filmove Drvo života.

Tanjug
Aleksandar Berček

- U vreme češkog talasa upoznao sam Aleksandra Berčeka, u trenutku kada je lupio svoj prvi kombi. Sreli smo se u Klubu književnika i dugo pričali, a meni se svidelo što jedino nije pričao o onome što najbolje zna, o glumi. Pričao je kako ume da uradi generalku motora, doduše ne potpuno. Sada sam srećan jer mogu da mu dodelim nagradu za ono što radi kao niko drugi - za glumu - rekao je Emir Kusturica prilikom uručenja nagrade Berčeku, koji se zahvalio, ali i rekao kako ga je Kusturica upravo uvredio.

- Ja znam da uradim kompletnu generalku motora! Sada živim u selu Velika Remeta na svetoj Fruškoj Gori, bavim se drvetom, pravim razne stvari. Važno mi je ne toliko da treniram glavu i mozak, koliko da vežbam ruke, da me duže služe, jer su one potrebne glumcu. Na brojne komplimente koje sam večeras čuo o tome koliko sam dobar glumac, pre svih od mog prijatelja Emira, nemam šta da dodam. Samo bih mu poručio - reditelj si, znaš šta ti je činiti - kazao je Berček.

Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje pripali su mladim autorima Rakanu Majasiju iz Palestine za film "Bombona", Samehu Alau iz Egipta za "15" i Nikoli Vučiniću iz Crne Gore za ostvarenje "Lumpen". Specijalne nagrade žirija dodeljene su filmovima "Vrteška" Ruslana Bratova i "Šanel" Umberta Valjeha. Priznanje "Vilko Filač" za fotografiju pripalo je Pjotru Paulusu za film "Stvarno je ekstra".

Kustendorf je najbolji

Poslednja dva festivalska dana publika na Mećavniku imala je priliku da pogleda izložbu posvećenu scenografu Miljenu - Kreki Kljakoviću, a na kojoj su predstavljene originalne scenografske skice i fotografije završenih scenografija. Promovisana je i monografija "Park prirode Šargan - Mokra Gora" Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Scenarista i profesor filma i medija sa Univerziteta Oklahoma Andrej Horton bio je kategoričan:
- Bio sam na mnogim filmskim festivalima, ali Kustendorf je najbolji. Podseća na Sandens festival u Americi, koji se održava na selu, a dolaze ljudi iz različitih delova sveta - rekao je Horton.

Najviše pažnje publike, ali i učesnika festivala privukao je italijanski režiser i pisac Paolo Sorentino.

- Bioskopska publika je potpuno nestala. Jedina prednost je mogućnost intimnijeg uživanja u filmovima, pa ne žalim previše za starim vremenima. Televizija je preuzela primat, a ako uspemo da sadržaj sa malog ekrana doživimo kao čitanje knjige, velike štete neće biti - rekao je između ostalog Sorentino.

Vrela atmosfera uz koncerte

Posebna čar Kustendorfa su koncerti koji su atmosferu na Mećavniku doveli do usijanja. Svake večeri posetioci su od ponoći mogli da uživaju u nastupima sjajnih muzičara, a svirali su Vlatko Stefanovski trio, Bajaga i instruktori, Emir Kusturica i No smoking orkestra, dok su u Prokletoj avliji nastupili japanski bend Japalkan i francuska grupa Barbo.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online