Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.12.2016.
05:00
S. Đurić - Vesti A

Suze zbog Laze i Lenke

Uoči premijere filma "Santa Maria della Salute" po scenariju i u režiji Zdravka Šotre (83) ovo ostvarenje prikazano je na zatvorenoj novinarskoj projekciji. U sali tajac, poneka suza i jecaj, jer je Šotra u svom majstorskom maniru uspeo da dočara tragičnu ljubav čuvenog pesnika Laze Kostića i tri decenije mlađe Lenke Dunđerski, koja je zauvek ovekovečena u jednoj od najlepših ljubavnih pesama u srpskoj poeziji.

V. Sekulić
Spremni za premijeru: Zdravko Šotra (četvrti selva) sa glumačkom ekipom

Uspeo je Šotra da dočara nedokučivu i slojevitu ličnost Kostića koji je bio nacionalni borac, pesnik, prevodilac i novinar.

V. Sekulić
Sestre Dunđerski: Boba Mićalović i Tamara Aleksić

- Ovaj projekat je složen, odgovoran i zadire u mnoga pitanja naše kulturne i nacionalne istorije. To će se posebno videti u TV seriji. U filmu se uglavnom bavim drugim delom njegovog života kada mu se dogodila fatalna ljubav sa Lenkom. Njegovi savremenici ostavili su neke zapise, jer su osetili potrebu da zabeleže priču o Laza koji je bio njihov savremenik, zanimljiva ličnost, drugačiji čovek od mnogih drugih. O njemu je pisao i Simo Matavulj, pa sam sve te priče Kostićevih savremenika koristio tokom rada. Nisam morao ništa da izmišljam, jer je njegov život toliko zanimljiv, posebno ta ljubav sa Lenkom - rekao je Šotra.

Kako kaže čuveni reditelj, imao je materijala da snimi i 20 epizoda, ali su producenti tražili da smanji troškove.

- Morao sam da eliminišem mnoge zanimljive događaje kako bi sve "spakovao" u predviđenih 11 epizoda serije. Dugo su me držali u neizvesnosti hoće li biti serije ili ne i time mi dali mogućnost da usavršavam scenario i dođem do optimalnog rešenja. Trebalo mi je četiri godine da nađem novac za film i seriju i jedva sam ga našao, iako sam najjeftiniji i najefikasniji reditelj. Nikad ne trošim pare za ono što nije neophodno - zaključuje Šotra.

Tata učio ćerke

Sloboda Mićalović otkriva da je njen suprug Vojin svoje znanje o Lazi Kostiću preneo na njihove bliznakinje Milu i Veru.

- Naše ćerke imaju samo sedam godina, a zahvaljujući svom ocu znaju mnogo o Lazi. Mila i Vera su prepričale svojim drugarima sve što su saznale o njemu i pravile su predstavu. Veoma je važno da u najezdi stravičnih TV programa koji se nude našoj deci radimo nešto drugačije. Moje ćerke su oduševljene Lenkom i volela bih da se to prenese i drugu decu - rekla je Sloboda Mićalović, koja glumi Lenkinu sestru Olgu.

Posle beogradske premijere, film će sutradan biti prikazan u Novom Sadu, a zatim i u bioskopima širom Srbije i regiona, a i dijaspora je zainteresovana za ovaj film. Serija od 11 epizoda biće emitovana na RTS-u na proleće. Mnogi kažu da Šotra kroz "Santa Maria della Salute" ispisuje novu istoriju TV serija u Srbiji. I ne samo to. Uspeo je da sačuva i otrgne od zaborava Lazu Kostića, koje je i te kako važan deo naše istorije.

Ljubav sačuvana u stihovima

I posle 100 godina ljubavna priča Lenke Dunđerski i Laze Kostića privlači pažnju. Šotrina filmska priča počinje u Veneciji, ispred crkve "Santa Maria della Salute" gde on oživljava veliku i večnu ljubav pesnika i ćerke vojvođanskog veleposednika Lazara Dunđerskog. Prema oceni novinara Šotra je uspeo da ispriča uzbudljivu, intrigantnu emotivnu priču bez trunke patetike.

- Laza Kostić je najkompleksniji i najizazovniji filmski lik koji sam do sada igrao. Ali, i najteži. Velika vrlina ovog scenarija je što se pojavljuju važne ličnosti tog doba, oslikava jedno vreme i ima dosta poezije. Ipak je reč o jednom od naših najboljih pesnika - rekao je Vojin Ćetković, koji je sjajno dočarao lik Laze Kostića, dok Lenku igra mlada i izuzetno talentovana Tamara Aleksić.

- Lenka je bila vrcava, vesela, gotovo dete, razigrana, a u isto vreme i ozbiljna, obrazovana, načitana, devojka ispred svog vremena - opisala je svoj lik Tamara. Osim nih dvoje u filmu igraja plejada najboljih srpskih glumaca: Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihailović, Srđan Timarov, Miodrag Krstović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković i mnogi drugi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online