Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.10.2016.
08:00
S. Đurić - Vesti A

Triler koji će uzdrmati Srbiju

Na 30-ak kilometara od Beograda u Filmskom studiju Baranda nikao je ceo jedan grad, stari Beograd s kraja 20-ih godina. Objekti i kulise izgrađeni su za potrebe snimanja TV serije "Senke nad Balkanom". Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić dočekao je novinarske ekipe u kafani Savsko bure, koja je samo deo impozantnih kulisa koje dočaravaju sirotinjski deo Beograda tadašnjeg vremena. Za zaplet serije koja je smeštena u smutna i burna vremena u Srbiji pred Šestojanuarsku diktaturu pobrinulo se čak pet scenarista.

V. Sekulić
Počeo da snima seriju "Senke nad Balkanom": Dragan Bjelogrlić

- Dva puta smo bili na ivici da odustanemo, jer je delovalo nemoguće da snimimo sve što smo zamislili. Činilo se da je sve prekomplikovano, ali smo ipak uspeli da se izborimo i sada nam predstoji glavni posao. Seriju sam postavio oslanjajući se na dve činjenice - da je Balkan prostor gde su se uvek ukrštali vetrovi svetskih politika i činjenice da je, zarad delovanja različitih opijumskih kartela, Interpol 20-ih godina prošlog veka označio Balkan kao "Kolumbiju Evrope" - kaže Bjelogrlić, otkrivajući kako je došao na ideju da snima ovu seriju.

Savamala u Barandi

Kulise i objekti izgrađeni u Barandi su zaista impresivni. Tu su Jatagan mala, Pištolj mala, Savamala, sa trošnim kućama, zemljanim stazama. Centralno mesto zauzima kafana Kod Nišliju, koja predstavlja bogatiji, popločan deo sa zgradom Policijske uprave Beograd, jorgandžijskom radnjom, berbernicom, pijacom...

Prema filmskoj priči Stevana Koprivice, scenario za "Senke nad Balkanom" pisali su Dragan Bjelogrlić, Danica Pajović, Dejan Stoiljković i Vladimir Kecmanović. Bjela je koreditelj i radiće prvu i poslednju, 11. epizodu, a pored njega u rediteljskoj stolici biće i Kosta Đorđević, Danilo Bećković i Srđan Spasić.

Reč je o političkom trileru, čija je radnja smeštena u period oko Šestojanuarske diktature do početka Drugog svetskog rata. Bjelogrlić igra policijskog inspektora Andru Tanasijevića Taneta, a pored njega angažovani su brojni glumci iz regiona - Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Toni Mihajlovski...

Serija je međunarodna koprodukcija Srbije, Ruske Federacije, RT RS, Makedonije. U Barandi će biti snimljeno 30 odsto serije, a radiće se i u Beogradu, Makedoniji, Banjaluci, Ženevi, Trebinju, na Crnogorskom primorju i u Sankt Peterburgu.

- Ovo je priča o jednom periodu koji je intenzivan, kontroverzan, pun neočekivanih obrta. Ovo je zahtevan i, možda, najrizičniji projekat koji sam do sada radio. Rizičan je jer se bavi žanrom - trilerom koji kod nas nije prisutan. I stil će biti malo radikalan. Imamo prilično uspavanu i dosadnu televiziju, pa imamo nameru da uzdrmamo taj učmali TV program koji traje već godinama. Biće šokantno, na momente brutalno, ali i smešno i tužno, nešto mnogo bliže životu - rekao je Dragan Bjelogrlić, kreator serije.

Jeftin program, jeftina radna snaga

Tokom razgovora s novinarima Bjelogrlić je istakao da ovaj trenutak u kojem živimo ne podržava ambiciju, ni u jednom segmentu.

- Mislim da je ambijent koji se pravi okrenut jeftinom programu, strancima koji bi trebalo da dođu sa parama, a mi da budemo samo jeftina radna snaga. Onda kada hoćete sami nešto da uradite, bilo da je to u pitanju film ili televizija, vi nemate podršku za to. Ambijent i neko ustrojstvo u kojem mi živimo sada je jeftino - da što više ljudi radi za što manje para. Ja sam uz svu podršku koju imam uspeo da skupim čak pet država da bih snimio "Senke nad Balkanom", i dalje nije dovoljno - kaže Bjelogrlić.

Najviše pitanja bilo je vezano i za povratak Žarka Lauševića, koji će posle 25 godina ponovo zaigrati u jednoj seriji.

- Žarko igra princa Đorđa Karađorđevića, zanimljivu istorijsku ličnost. On je nesuđeni kralj Srbije, najstariji sin kralja Petra, kraljevića koga je rođeni brat Aleksandar zatvorio u psihijatrijsku bolnicu. Prvo sam Žarku poslao scenario, on je istraživao život princa Đorđa i sam je odabrao da igra upravo njega - dodaje Bjela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online