Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.08.2016.
08:33
S. Đurić - Vesti A

"Vesti" na snimanju serije: Ljubav zapisana u stihovima

Ekipa serije " Santa Maria della Salute" u režiji Zdravka Šotre ovih dana radi punom parom u Sremskim Karlovcima. Na Veliku Gospojinu ovaj lep grad bio je pun meštana i turista, koji su s pažnjom zagledali brojne statiste obučene u kostime iz 19. veka.

Z. K. Munja
Prijatelji: Nebojša Ilić i Vojin Ćetković kao doktor Savić i Laza Kostić

Grupa turista iz Turske bila je oduševljena setom, pa su se slikali sa statistima. Za to vreme, Vojin Ćetković, Dejan Lukić i Nebojša Ilić snimali su scenu u Patrijaršijskom domu.

- Snimaju ovde već nekoliko dana. Svi su divni i prijatni, divno je gledati kostime iz tog vremena. U ovu apoteku, koja je sagrađena 1804. godine, često navrati i Zdravko Šotra. On je divan, smiren i prijatan čovek - kaže apotekarka.

Nešto posle 15 časova iz Patrijaršijskog doma izašli su glumci, a Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović bili su u društvu ćerki Vere i Mile. Kratak predah do sledeće scene iskoristili su da se osveže u obližnjem kafiću.

- Kratka pauza, pa nastavljamo snimanje - rekao je Šotra.

Z. K. Munja
Instrukcije: Zdravko Šotra na setu

- "Santa Maria della Salute" je vanserijska priča. Igram doktora Milana Savića, bliskog prijatelja Laze Kostića s kojim je imao otvoren odnos. Atmosfera na snimanju je radna i energična, nešto na šta smo navikli kada je u pitanju ova ekipa. Ovde se osećam kao kuće, a ovo je jedno od onih snimanja kad se čovek oseća sigurno. I sami smo dosta toga naučili čitajući scenario o Lazi Kostiću, pa verujem da će i gledaoci štošta naučiti kroz ovu seriju. Značajno je da se rade ovakve serije koje imaju zadatak ne samo da zabave ljude, već i da se nešto nauči - kaže Nebojša Ilić.

Njegov kolega Dejan Lutkić tumači čak dve uloge.

- Igram doktora Radivoja Simonovića i njegovog brata blizanca Svetislava. Jedan je bio doktor Laze Kostića i njegov prijatelj, a drugi lični doktor kralja Nikole na njegovom dvoru. To je kompleksno i prvi put igram braću blizance. Još uvek smo na Radivoju Simonoviću. Snimanje će trajati do kraja oktobra - kaže Lutkić.

Nakon pauze kamere su se preselile na jednu raskrsnicu u centru grada.

Z. K. Munja
Uloga po meri: Tamara Aleksić kao Lenka Dunđerski

Zanosna Lenka

Tamara Aleksić, koja tumači lik Lenke Dunđerski, mamila je poglede znatiželjnih prolaznika šetajući Karlovcima u kostimu iz 19. veka.
- Biće zadovoljstvo gledati ovu seriju. Mislim da u školi malo učimo i o Lazi Kostiću i o njegovom odnosu sa Lenkom. Pre početka snimanja Zdravko Šotra je spremio obaveznu literaturu za set, mada u samom scenariju već ima dovoljno detalja. Sve je živo opisano i lepo je dočarana sliku tog vremena - kaže Tamara Aleksić.

- Laza Kostić je po mnogo čemu svestrana ličnost, pisao je poeziju, bavio se politikom, branio je interese svog naroda, ali iznad svega bio je izvrstan pesnik. U seriji je angažovano oko dvesta glumaca, a snimamo i u Novom Sadu, Subotici, Cetinju, Kotoru, pa u Veneciji na kraju jer je "Santa Maria della Salute" vezana za venecijansku baziliku. Tamo sve počinje i završava se. Lazi se u 50-im godinama dogodila Lenka Dunđerski, romantična, nemoguća ljubav. To se desilo i Geteu i Petrarki. Za ulogu Kostića odabrao sam Vojina Ćetkovića zato što je odličan glumac koji fizički podseća na Lazu. Malo je poznato da je Kostić bio jedan od prvih sportista, pa će morati i Vojin da vežba, ne samo ovde nego i na Cetinju po onim brdima i gudurama, kao što je to nekada radio i naš pesnik - rekao je Zdravko Šotra.

Najlepše pesme na srpskom jeziku

Da glumcima nije lako pokazuje i Vojin koji ima viklere na glavi kako bi imao kovrdže poput Laze Kostića.
- Meni su najinteresantnije njegove pesme "Santa Maria della Salute"
i "Međ' javom i međ' snom". Po mom mišljenju, to su dve najlepše pesme ikada napisane na srpskom jeziku. Gajim veliko poštovanje prema Lazi Kostiću i njegovoj poeziji. To što je on bio istorijska ličnost u smislu politike, rodoljublja, sve je to po strani u odnosu na njegovu poeziju - smatra Vojin Ćetković.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online