Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.06.2016.
08:00
D. Petrović - Vesti A

I Brando u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka postaće bogatija za lične predmete i uspomene iz duge i plodne karijere slavnog američkog glumca, oskarovca Karla Maldena, rođenog kao Mladen Sekulović (1912 - 2009), koji je uvek ponosno isticao svoje srpsko poreklo.

Reuters
Ponosan na srpsko poreklo: Karl Malden

Njegova unuka predaće Kinoteci na čuvanje pismo koje je Malden dobio od Marlona Branda, sa kojim je igrao u kultnom filmu Elije Kazana "Tramvaj zvani želja".

Upravo za lik Miča u ovom filmu, u kome je glumila Vivijan Li, Malden je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu 1952. godine. Kinoteka će čuvati i šešir koji je nosio kao policijski detektiv Majk Stoun u TV seriji "Ulicama San Franciska", u kojoj mu je partner bio Majkl Daglas.

U planu je da u Kinoteku dogodine, posredstvom još jednog našeg čoveka u Holivudu, producenta Dana Tane, stigne i statueta Maldenovog Oskara.

Karl Malden je rođen je 22. marta 1912. u Čikagu od oca Petra Sekulovića, emigranta iz hercegovačkog mesta Bileće i majke Marije češkog porekla.

Spomenik u Bileći

Karl Malden dobio je spomen-ploču u Bileći, na kući u kojoj su živeli njegovi preci. Spomenik su podigli opština Bileća i Zavičajni klub Bilećana u Srbiji. Malden je rođen u Americi i spletom okolnosti za života nikad nije uspeo da poseti Bileću, rodni kraj svoga oca, čak ni kad je u Istri svojevremeno snimao s Goranom Paskaljevićem film "Suton", ali je bio svestan svojih korena i dobro je govorio srpski jezik. U nekoliko filmova i serija, u replikama bi izgovarao svoje pravo prezime - Sekulović.

U mladosti je radio u čeličani, a potom je studirao glumu i karijeru je započeo u pozorištu. Tokom višedecenijske karijere ostvario je 72 uloge na velikom i malom ekranu. Poslednji put pred TV kamere stao je 2000. godine u roli sveštenika u seriji "Zapadno krilo".

Među brojnim priznanjima koje dobio za svoj glumački rad, Malden je ostao upamćen i kao predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu, a osnovao je i umetničku biblioteku na Beverli hilsu.

Lični predmeti Karla Maldena obogatiće riznicu Jugoslovenske kinoteke.

Pre četiri godine, na svečanosti povodom 55 godina rada, čuveni srpski glumac i reditelj Ljubiša Samardžić sve svoje nagrade i prizanja koje je dobio tokom karijere poklonio je Kinoteci i srpskom narodu.

- Kad mi je kuća postala zatrpana nagradama, razmišljao sam šta je najbolje da uradim. Nisam nostalgičan, filmovi ostaju u mojoj duši, kao i ove nagrade koje sam poklonio Kinoteci i srpskom narodu. Moja supruga Mira i ja porodično smo doneli odluku da naš legat damo državi i jednoj ovakvoj ustanovi. Ovo je verovatno prvi put u istoriji svetskog filma da jedan umetnik s toliko nagrada sve stavlja u vitrine ove ustanove. To radim jer znam da će to biti produžetak moje večnosti - rekao je Samardžić nakon predaje svojih priznanja Kinoteci.

Godinu dana kasnije na isti korak odlučili su se i Dragan Nikolić i Milena Dravić. Međutim, ubrzo se Gaga razboleo, a njegova supruga Milena bila je okupirana negom muža, koji je u martu ove godine preminuo, pa nije imala vremena da se bavi nagradama. Ali, nema sumnje da će ispoštovati želju svog supruga i da će brojna priznanja koje su osvojili tokom više od pet decenija predanog glumačkog rada jednog dana zasijati u vitrinama Kinoteke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online