Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2016.
08:31
S. Đurić - Vesti A

Fest briše granice

Beograd će od 26. februara do 6. marta biti filmska prestonica Evrope, kada će biti održan 44. Međunarodni filmski festival Fest 2016. Pod sloganom "Briše granice" festival će u Centru Sava otvoriti film "Vlažnost" mladog reditelja Nikole Ljuce, koji će biti prikazan u okviru takmičarskog programa "Srpski film".

V. Sekulić
Mi smo spremni: Organizatori i umetnički savet Festa

Biće prikazano 110 ostvarenja, a osim filmova iz Srbije i regiona, beogradska publika imaće priliku da vidi ostvarenja iz Francuske, Irana, Izraela, SAD, Meksika, Vijetnama, Španije. Festival je podeljen u 12 programa - glavni takmičarski, srpski film, glavni program van konkurencije, Fest 44, fokus Evropa, granice, Thrills & Kills, Plazma Festić, Dokumentfest, Micronjave , Fest klasik i specijalne projekcije. Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević istakao je da je slogan Festa "Briše granice" povezan sa temom festivala, a to su migracije.

Glavni program
U glavnom programu van konkurencije naći će se i favoriti za Oskara kao što su "Kerol", "Pod lupom", "Dankinja", "Trambo", "Bruklin" i "Sikario". Tu će biti i nova ostvarenja "Kraljice pustinje" Vernera Hercoga, "Ave Cezare" braće Koen, "Mladost" Paola Sorentina, "Nerazuman čovek" Vudija Alena, kao i dva filma Tomasa Vinterberga - "Komuna" i "Daleko od razuzdane gomile".
 

- Vrlo dobro znamo koliko migrantska kriza znači, kolike nove seobe stanovništva mogu da utiču na odnose u regionu i celom svetu. Ideja festivala je da pošalje poruku da "Fest briše granice", tako što u goste dovodi najznačajnije predstavnike filmske umetnosti celog sveta. Ove godine grad Beograd je za Fest izdvojio oko 164.000 evra što je za 122 odsto više nego prethodne godine - rekao je Vukosavljević.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja, a međunarodni žiri kojem predsedava ruski reditelj Pavel Lungin, odlučivaće o nagradama Beogradski pobednik u nekoliko kategorija.

- Na prošlom Festu u takmičarskom programu, glavna filmska tema bilo je odrastanje, dok na ovom dominira buđenje pojedinca i preuzimanje života u svoje ruke. Isprovociran spletom okolnosti običan čovek se budi iz nametnute uloge statiste i postaje glavni glumac svog života - rekao je umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić. Na Festu će biti prikazani i filmovi većeg broja žena reditelja - dodao je Pantelić.

I ove godine Beograd će ugostiti ugledna imena iz svetske kinematografije, pa tako u Srbiju stižu, muza Pedra Almodovara, španska glumica Viktorija Abril, američki reditelj Džon Mektirnan, glumac Entoni la Palja, kao i ekipe filmova "Dipan", "Zvizdan", "Julia in Alfa Romeo" ...

Prvi put biće dodeljena nagrada FEDEORA udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana, a biće dodeljene i nagrada FIPRESCI (priznanje filmskih kritičara) i nagrada koja nosi ime Nebojše Đukelića.

- Ideja koja provejava u filmovima iz programa granice i Thrills & Kills je sukob savremenog poretka koji je oboleo i onog iskonskog potisnutog u kolektivno nesvesno. To potisnuto iz prošlosti u filmovima nije prikazano kao zlo, već kao lek koji savremenom poretku pomaže da dođe do kraja, jer je oboleo. Autori filmova bili su inspirisani savremenom krizom koja potresa zapadnu civilizaciju i konstantnim osećajem da smo na ivici rata - rekao je Mladen Đorđević, selektor Festa.

Beogradski pobednik

Nagrade Beogradski pobednik dodeljivaće se i u nacionalnoj selekciji "Srpski film". Biće prikazano 17 filmova, od toga tri premijerno - "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Otadžbina" Olega Novkovića i "Procep" Dejana Zečevića. U programu "Fest klasik" biće obeleženo 20 godina od smrti Nebojše Đukelića, a biće prikazan i njegov poslednji intervju, kao i dokumentarac o njegovom radu. Organizatori priredili i omaž nedavno preminulom britanskom muzičaru Dejvidu Bouviju. Od ove godine uvedena je posebna selekcija Plazma Festić, sa filmovima za decu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online