Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.06.2015.
09:20
S. Đurić - Vesti A

Filmska industrija u Srbiji stala: Glumci bez budućnosti

Domaća filmska industrija bori se da izađe iz crnih dana. Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, koji je na konferenciji "Filmska industrija i poreska politika Srbije" naglasio je da filmska industrija u Srbiji ne pamti gore dane u svojoj istoriji i ocenio da je sada situacija gora nego 90-ih godina prošlog veka. On je izrazio nadu da će država više ulagati u razvoj filma, kao i to da bi zakon morao da izjednači položaj domaćih i stranih producenata.

Fonet/D.A.
Nada se boljem: Dragan Bjelogrlić

Uredba o podsticajima filmskoj industriji, koja predviđa povraćaj poreza na dodatu vrednost od 20 odsto producentima, uskoro će biti završena, a njen nacrt vrlo brzo će biti dostavljen ministarstvima kulture, privrede i finansija, najavio je savetnik potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, Nikola Milivojević, na panel diskusiji. Kako je rekao, zakon neće praviti nikakvu diskriminaciju i važiće kako za strane tako i za domaće producente, a od 20 odsto PDV-a koji država vraća, četiri odsto će ići Filmskom centru Srbije za podsticaj srpske kinematografije.

- Ekonomski interes države, kao i privrede je pokretanje filmske industrije - rekao je Milivojević i dodao da je dolazak velikih stranih produkcija veoma značajan i zbog promocije Srbije kao turističke destinacije, budući da naša zemlja ima značajne resurse.

Tanjug
Poredi nas sa Hrvatima: Srđan Dragojević

Dobra naplata

Srđan Dragojević ističe da su hrvatska filmska ostvarenja bila daleko iza srpskih i po glednosti i po nastupima na festivalima, dok je danas situacija potpuno drugačija, i to najviše, zato što su našli i druge načine finansiranja kinematografije, prvenstveno naplatom za emitovanje od televizija sa nacionalnom frekvencijom, ali i od kablovskih operatera.

On je napomenuo da je potpunom oporavku hrvatskog filma doprinela i digitalizacija bioskopa širom zemlje.

- Grupacija za kinematografiju zalaže se za uvođenje podsticaja, ali i za nalaženje novih načina finansiranja domaće kinematografije koji postoje u drugim državama - istakao je reditelj.

Crnu budućnost srpskog filma vidi i reditelj Darko Lungulov.

- Strašno crna budućnost. Skoro da je i nema. Mislim da smo došli do kraja, da će, nažalost, kinematografije tranzicionih kultura neminovno nestati ili se toliko smanjiti da će postati beznačajne. Organizovanije kulture relativno uspešno štite bioskopsku kulturu i imaju gledanost, uprkos istim problemima kao što su pirati i sve bolji kućni bioskopi. Kod nas i u sličnim kulturama sve će se svesti na nekoliko festivala koji će postati zamena za onih poslednjih nekoliko stotina ljudi koji će još želeti da idu u bioskop. A to će neminovno dovesti do toga da filmovi postanu potpuno nevažni - kaže Darko Lungulov.

Lična arhiva
Eva Ras: osećam se mlađe

Iščašena umetnost

Da od glumačkog posla danas ne može da se živi tvrdi i Eva Ras.
- Ja živim. Ja mogu. Meni je divno, država mi je oduzevši penziju učinila ponovo mladom i doživotno vraćajući natovareni dug za PIO biću još jača i krepkija, ali neću o tome, to svi znaju. U zemlji gde ništa nije na svome mestu i u umetnosti je sve
iščašeno. Pišem romane, slikam slike i više ne pratim šta se radi na sceni - kaže Eva Ras.

Reditelj Darko Bajić istakao je svojevremeno da je naša kinematografija 80-ih godina imala jake producentske kuće i radne zajednice koje su vodili veoma sposobni producenti.

- U poslednjih 15-ak petnaestak godina, kako se stimulacija za produkciju filmova svela na najmanju u regionu, producenti su jedan za drugim odustajali od snimanja filmova, produkciju su preuzeli uglavnom glumci i reditelji i tako su nastale filmske kuće tipa jedan autor - jedan film. Producenti su prihvatili unosniji posao, TV serije, formate, šou -programe, reklame. To je dovelo do dobrih umetničkih, ali loših producentskih rezultata. Snimani su filmovi, a niko se nije bavio strategijom srpskog filma - kaže Bajić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.06.2015. 17:42
kad možete da snimate sr*anja poput "srpskog filma" ili ono go*vno od anđeline žoli (ne znam ni kako se zove) u kome smrdljivi đuričko za šaku dolara blati sve redom, onda i treba da nestanete... pas vam je*o ma*ter prodanu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online