Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.10.2014.
18:49
Beta A

Nikita Mihalkov: O Srbima, Rusima, greškama i opasnim zeljama

Ruski reditelj Nikita Mihalkov izjavio je danas da njegov novi film "Sunčanica" opominje i upozorava da bi događaji koji su prethodili Oktobarskoj revoluciji u Rusiji mogli da se ponove.

Film o Srbima treba da snime Srbi, poručio Mihalkov
 

"Ne bih želeo da tako bude, ali nešto je u atmosferi, kada ljudi pričaju o tome", rekao je Mihalkov na konferenciji za novinare uoči svetske premijere njegovog najnovijeg ostvarenja.

"Što se tiče Rusije, posle raspada velike zemlje i svega što se dešavalo, počeli smo sami sebe da osećamo kao jedinstvenu naciju, ali postoji opasnost da ponovo krene talas koji bi sve to da razruši", rekao je Mihalkov.

Mihalkov je rekao da istorija pokazuje da Srbi i Rusi kao slovenski narodi, ne umeju da uče na sopstvenim greškama, ali da su opasne zemlje koje imaju snagu i strast, a nisu imale ratove na sopstvenim teritorijama.

"Posle rata uvek se govori neka bude šta god, samo da ne bude rat. To je genetsko pamćenje onih koji imaju ratove na svojoj teritoriji. To je unutrašnja genetska memorija. Čini mi se da je jako opasno da postoje zemlje koje ne znaju šta je rat na svojoj teritoriji", rekao je Mihalkov.

Miloš Biković u filmu Sunčanica
 

Upitan da li film ima veze sa današnjom situacijom na Krimu i politikom Kremlja, Mihalkov je kratko odgovorio: "Šta da vam kažem, Krim je naš".

Film "Sunčanica" je ratni film, ali ne i film o ratu, već o ljudima koji se pitaju kako je moglo da dođe do toga da braća počnu da ubijaju jedan drugog. "To je veoma važno pitanje, najvažnije u svakom građanskom ratu, jer građanski rat je najstrašnija pojava. To je rat u kome nema pobednika. Ovaj film bio je pokušaj da postavimo pitanje 'Kako se sve to dogodilo? i pokušaj da pronađemo odgovor", rekao je Mihalkov.

On je rekao da je ideja za film "Sunčanica" sa podnaslovom "Kako se sve to dogodilo?" nastala je pre 37 godina, ali da nije mogao da počne rad na tom ostvarenju dok nije napravio koncepciju i pronašao prave glumce.

Prema njegovim rečima film ima svetsku premijeru u Beogradu zato što su Srbija i Beograd primili proterane Belogardejce, jer je sarađivao sa srpskom ekipom na snimanju filma i zato što takvi događaji "treba da se proslave sa prijateljima, a ne u Briselu".

Mihalkov je rekao da je film predložen za festival u Veneciji, ali da bez ikakvog obrazloženja i odgovora nije prihvaćen, što smatra najgorom vrstom cenzure. Dodao je da je kao dvostruki venecijanski laureat iz pristojnosti trebalo da dobije odogvor, ali da je takav stav prihvatio sa zadovoljstvom, jer je na taj način postao siguran u svoje mišljenje koje je imao o organizatorima tog festivala.

Mihalkov je rekao da ne bi snimao film o Srbiji, jer ne bi umeo da to uradi, već da to treba da rade srpski reditelji koji bi to uradili bolje od njega, poput reditelja Emira Kusturice kojeg posebno ceni.

Najnoviji film ruskog oskarovca Nikite Sergejeviča Mihalkova "Sunčanica" posle svetske premijere u Beogradu biće premijerno prikazan u Rusiji, a zatim će početi prikazivanje u ruskim i svetskim bioskopima.

Film "Sunčanica" snimljen je prema motivima istoimene pripovetke i priče "Prokleti dani" ruskog nobelovca Ivana Bunjina, a u filmu glume Viktorija Solovjova, Martinš Kalita i srpski glumac Miloš Biković. Prvi asistent na snimanju filma bio je Stanislav Popović, a montažer Svetolik Mića Zajc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online