Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.10.2013.
14:50
N. Đorđević - Vesti A

"Ravna gora": Istina čekana 70 godina

U okviru Oktobarskih svečanosti u Kragujevcu u nedelju uveče u prepunoj sali bioskopa Sinapleks pretpremijerno je prikazana prva epizoda serije "Ravna gora" u režiji Radoša Bajića. U sali gužva koja se ne pamti, a kako i ne bi kada je Bajićeva serija izazvala je velike polemike kako u srpskoj javnosti, tako i u okolnim zemlja iako do nedelje uveče niko nije video ni detalj iz serije.

Počinje serija "Ravna Gora"
 

- Ja sam rekao šta sam imao! Ako vidite mir na mom licu, on najbolje govori o spokoju u mom srcu - ovim rečima je Bajić, scenarista i režiser serije "Ravna gora" pozdravio publiku, a Kragujevčani su odgledali prvu epizodu "Napad". Serija je, kako kaže njen autor, istorijski tačno citirala dramatične događaje sloma Kraljevine Jugoslavije, početak i tok Drugog svetskog rata u Srbiji.

Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, Laza Ristovski i Radoš Bajić

Bajić ističe da je prilikom pisanja scenarija za "Ravnu goru" konsultovao mnoge istoričare kako bi najistinitije dočarao pojedine događaje i ličnosti. Jedan od njih je i oživljeni lik oficira Bore Mirkovića. Ulogu ovog velikog tragičara igra Lazar Ristovski. Mirković je u noći uoči bombardovanja tadašnjoj vladi doneo vest da Englezi odustaju od formiranja Balkanskog fronta i da je kraljevina prepuštena na Hitlerovu milost i nemilost!
 

Kragujevac prvi pomogao

Najviše scena snimano je u Šumadiji, a Bajić kaže da bez grada Kragujevca i pomoći gradonačelnika Veroljuba Stevanovića ove serije ne bi bilo.
- Ko zna ko će stati ispod drveta "Ravna gora", ali nikada nećemo zaboraviti ko je stao prvi. Počeli smo snimanje u najgore moguće vreme. Krpili smo, natezali se, mučili... Spoticali su nas i prekorno gledali, ali izdržali smo. Hvala Kragujevčanima što su nas hranili, a među njima ima briljantnih glumaca koji učestvuju u seriji - kaže Bajić.

- Bez ostrašćenosti, etiketiranja i osuda "Ravna gora" odaje počast najboljim slobodarskim tradicijama, ma kako one bile organizovane. Došli smo do neminovnog trenutka kada se mora progovoriti i po tome smo poslednji u Evropi. O istini se ćutalo 70 godina i zbog toga ova serija ima veliku odgovornost. Odgovornost je velika i zbog toga što znamo da je stotine hiljada ljudi kažnjavano samo zato što su zagovarali istinu. Ona treba da pomogne da sagledamo sopstvenu istoriju kako bi čisti i ispravni ušli u svoju budućnost - kaže Radoš Bajić.
 

Poručnik Garić: Miloš Biković
 

Serija "Ravna gora" govori o porodici Taralić sa Suvobora čija se dvojica sinova Vukadin i Žarko, na različitim stranama - jedan odlazi u četnike, a drugi u partizane. Priča počinje događajima uoči 6. aprila 1941. godine i bombardovanjem Beograda.
 

Nenad Okanović i vladika Jovan

- Posle ove serije biće velikih sučeljavanja, rasprava, okruglih stolova... Ali nije na nama da se bavimo politikom. "Ravna gora" je igrana serija koja se temelji na neminovnim i proverenim istorijskim činjenicama i događajima - kaže reditelj i ističe "da Ravna gora ima ogroman značaj u mitološkom smislu, ali u geografskom trenutno ne znači ništa".


- Naše sklonosti i smisao da upropastimo sve vidi se baš na Ravnoj gori. Tamo sada imate neke ćepenke, ćevabdžinice... Ali, time neka se bave lokalne samouprave. Ravna gora je sada metafora za sudbinu časnih oficira jugoslovenske vojske koji 1941. godine nisu hteli da se predaju, ostavivši svoje porodice u neizvesnosti - dodaje Bajić. Emitovanje serije počinje 10. novembra na RTS-u.

Angažovano 600 glumaca

U seriji lik Draže Mihailovića tumači Nebojša Glogovac, dok Tita igra Dragan Bjelogrlić. Ceo projekat pripreman je četiri godine, a snimanje po celoj Srbiji trajalo je više od godinu dana. Preko 600 glumaca, montažera, snimatelja i statista činilo je ekipu serije. Angažovana je i čitava plejada mladih glumaca, tako Kragujevčanin Stojan Đorđević tumači lik Žarka Taralića, a njegovog brata igra Nikola Aranđelović. Poručnika Garića igra Miloš Biković, dok je Nenadu Okanoviću pripala uloga posilnog Milisava. Glavu porodice Taralić igra kragujevački glumac Mirko Babić. Ulogu kralja Petra II igra Đorđe Vukadinović iz Velike Plane.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.10.2013. 15:12
Али морам да напоменем(поносим се тиме) да је прва Дражина луча отпора запламтила са Озрен горе априла `41.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online