Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 28.06.2011.
22:14
O. Ikodinović - Vesti A

"Montevideo" osvojio Ruse

Srpski film "Montevideo, Bog te video" doživeo je svetsku premijeru na 33. Međunarodnom moskovskom filmskom festivalu. Kome će pripasti prestižna statua Svetog Đorđa znaće se početkom jula u samoj završnici takmičenja, ali sudeći po prvim reakcijama srpski film je već osvojio nagradu publike i medija.

Nisu stigli da obiđu grad: Miloš Biković, Petar Strugar i Danina Jeftić
 


Ruska štampa i filmski kritičari ocenjuju da "reditelj Dragan Bjelogrlić zaslužuje najviše pohvale" i gledaocima preporučuju da obrate pažnju "na sjajnu glumačku ekipu, koja je napravila ozbiljan korak ka svojoj velikoj stvaralačkoj budućnosti", konstatujući da su većina njih debitanti.

Susret sa Mihalkovim

Posle premijere "Montevideo, Bog te video" u čast srpske filmske ekipe upriličena je večera u ekskluzivnom moskovskom restoranu "Karlson", kojoj su prisustvovali predstavnici ambasade Srbije u Moskvi, najuspešniji srpski privrednici koji žive i rade u ruskoj prestonici, novinari i mnogi drugi. Dan ranije, glumačka ekipa predvođena rediteljem Draganom Bjelogrlićem imala je priliku i da se sretne sa legendarnim ruskim umetnikom Nikitom Mihalkovim, koji je izrazio zadovoljstvo što se u takmičarskom programu festivala nalazi i jedan film iz Srbije. Inače, u zvaničnoj konkurenciji 33. festivala učestvuje 17 filmova, a žirijem predsedava Geraldina Čaplin.

- Poziv da film bude prikazan u takmičarskom programu jednog tako velikog festivala kao što je Moskva doživljavam kao veoma ozbiljno priznanje i veliku čast. Mislim da nismo mogli da poželimo bolje mesto za svetsku premijeru našeg filma. Projekciju filma svaki čas su prekidali aplauzi, što govori da je publika veoma dobro primila film. Mislim da niko nije očekivao ovakav film iz Srbije. Mi smo ih prvo zbunili, a onda, očigledno, i obradovali - rekao je Bjelogrlić za "Vesti" posle moskovske premijere.


Glumački trio Miloš Biković, Petar Strugar i Danina Jeftić nisu briljirali samo na velikom platnu već i na crvenom tepihu. Utisak je da su srpski glumci bili zvezde moskovskog festivala. Publika i mediji su im odali priznanje za njihov rad na filmu, a nezvanično su ih proglasili i najlepšom glumačkom ekipom ovogodišnjeg festivala.


- O ovako toplom prijemu nismo mogli ni da maštamo. Imam utisak da su nam, zato što smo Srbi, sva vrata otvorena. Imali smo neverovatno topao doček, a ja sam prosto imao želju da sve zagrlim. Osećam se kao da sam kod kuće - rekao je Petar Strugar.


Zbog zgusnutog rasporeda srpska delegacija nije imala prilike da obiđe grad, ali je boravak u Moskvi svakako bio prilika da glumica Danina Jeftić oživi uspomene iz detinjstva.


- Srećna sam što je svetska premijera održana baš u Moskvi, jer sam nekad, kao devojčica živela u ovom gradu, a ovde sam i krštena. Na žalost, malo toga se sećam, jer smo se ubrzo preselili u Australiju - otkriva Danina.

Posle tri dana boravka u Moskvi ekipa se vratila na Tenerife, gde snimaju drugi deo filma. Ukoliko osvoje statuu Svetog Đorđa filmska ekipa će se u Rusiju vratiti 3. jula, kada će biti upriličena dodela nagrada.


- Što se mene tiče, nagrada je već stigla, a to je veoma topao prijem koji smo doživeli od publike. Pričali smo sa ljudima i novinarima, i svi su bili oduševljeni. Očigledno je da "osećaju film" i reaguju isto kao i srpski gledaoci. Ja mislim da nas sa ovim festivalom veže još nešto veoma važno - velika želja za afirmacijom - mi afirmišemo "Montevideo", a oni žele da ovaj festival afirmišu u svetu i da on zauzme zasluženo mesto pored Kana, Venecije, Berlina, Toronta - kaže mladi glumac Miloš Biković.
 

Pregovori sa distributerima

 

Reditelj Bjelogrlić otkriva da su u Moskvi započeli i pregovore sa distibuterima, i da postoji šansa da film bude prikazan i na nekoj od ruskih televizija. Pozivi su stigli i za učešće na još nekoliko filmskih festivala, među kojima je i filmska smotra u Torontu.


Oda patrotizmu

 

Osvrćući se na, kako ga opisuju, romantični film "Montevideo, Bog te video" ruski mediji podsećaju da je fudbal bio glavna tema i prošlogodišnjeg 32. moskovskog festivala, kada je glavnu nagradu - zlatnu statuu Svetog Đorđa osvojio venecuelanski film "Brat", koji se bavio međuljudskim odnosima u zemljama Latinske Amerike. Ipak, ruski mediji smatraju da je Bjelogrlić "otpevao" najlepšu patriotsku odu svojoj zemlji, i da upravo zbog toga zaslužuje sve pohvale.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.06.2011. 09:31
Бијела и Сергеј смеће од људи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online