Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.02.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Naša pesma svetski hit

Kada je 2000. godine objavila album "Bistrik" Bilja Krstić (61) predstavila se kao pevačica koja jer uspela da srpskoj tradicionalnoj muzici vrati popularnost u najezdi turbo folka. Istrajna i uporna odolela je svim izazovima sigurna u to što radi.

M. Karović
Istrajna: Bilja Krstić

Danas je dobro poznato ime u vorld muzici i jedna od retkih koja može da se pohvali da se njene pesme slušaju i u inostranstvu.

- Naš novi, peti album se zove "Svod". To može da bude nebeski svod, biserni, svod dragulja. Na albumu se nalazi 10 ljubavnih pesama. Nekome će odgovarati zato što su nežne i divne, a neke su i sa teškim temama. Ljubav jeste ključ života i nekako se nameće kao tema u svim pesmama, posebno u tradicionalnoj muzici. Album smo pre mesec dana objavili za britansku izdavačku kuću Ark mjuzik u Londonu i već se nalazimo na svetskim plej listama - kaže Bilja Krstić, koja je pune tri godine radila album.

Razlog? Nedostatak para.

- Dugo se radilo zbog finansijskih problema, a ne zato što nismo umeli da uradimo. Brzo sam pronašla koje ću pesme staviti na album i svaka numera je posvećena nekome. Gledala sam da napravim kolaž, da to bude jedna lepa šarenica, rukovet sa raznih strana, kao što je i Mokranjac imao rukoveti. Ima pesama koje se pevaju i kod nas i kod naših komšija, kao što je, recimo, sevdalinka "Kraj potoka bistre vode". Želela sam da otpevam "Dimitrije, sine Mitre" koja je jedna od najlepših pesama iz Vranja i jedna od mojih omiljenih - rekla je Biljana, koja je ovu pesmu naučila još kao dete.

- Na albumu je numera iz 1880. godine "Sedi moma na visoko", koju sam najavljivala svih ovih godina. Ova pesma podseća na neku našu varošku gradsku muziku, a sačuvala je svetski duh i gde god da je pevate ona zvuči kao svetski hit.

Kako stranci reaguju na vaše pesme?
- Divno, i nije važno što ne znaju tekst. Njima su mnogo bitni melodija i emocija koju donesete kroz muziku. Sećam se, kad smo poslali spot "Dimitrije, sine Mitre" Englezima, za tri dana bilo je više od 3.000 pregleda. I onda su tražili objašnjenje, zamolili su da objasnimo sam tekst pesme. Oni i te kako dobro prepoznaju kad je neka pesma dobra. Kao da ih spremaju negde na nekom Univerzitetu. Kad god dođu na naš koncert svako zna šta da pita i vrlo dobro prate to što radim.

Visok stepenik

- "Svod" je jedan od najboljih albuma koji sam radila iz srca i za sebe. Album kojem sam poklonila i namenila pesme, ali mislim da Bistrik i ja još mnogo toga možemo da pokažemo. Ovo je samo još jedan visoki stepenik na našem putu, ali mi idemo dalje - kaže Bilja koja će nove pesme predstaviti na turneji po regionu i svetu.

- Već 25. februara nastupamo u Skoplju, slede koncerti u Podgorici, Loznici, Sarajevu, Švajcarskoj, Francuskoj, a krajem godine nastupaćemo u Kini. Sve u svemu biće puno koncerata - najavljuje Bilja koja se zahvalila medijima.

- Moram da pohvalim medije, jer davno nije bilo ovoliko interesovanje za nas. Zaslužili smo i mislim da možemo da budemo prvi na svetskim top-listama.

Džez kod kuće

Šta slušate privatno kod kuće?
- Volim sve što je bliže mom miljeu - grupu Kal, braću Teofilović, Vasila Hadžimanova, Vladu Maričića, Jovu Maljokovića. Više sam malo okrenuta ka džezu, jer mi se dopada kako džezeri obrađuju tradicionalnu muziku. Naravno, tu su i Slobodan Trkulja, Paja Aksentijević. Trebalo bi to da sačuvamo, da mediji budu uz nas, da prate to što radimo, jer mnogi od nas imaju veliki uspeh na svetskoj sceni, ali se to u Srbiji ne zna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online