Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.11.2016.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Kad Željko zapeva Tozovca

Poznati kantautor Željko Joksimović (44) predstavio je muzički projekat "Dva sveta", sa obradama svojih pesama, ali i drugih izvođača u džez maniru. Okupio je 30 vrsnih muzičara, a album je nazvao "Dva sveta", što asocira na hit Tome Zdravkovića.

N. Đurović
Uvek drugačiji: Željko Joksimović

- Želeo sam da napravim iskorak u karijeri koji će podrazumevati drugačiju vrstu muzike, i to baš pred Novu godinu, i u vreme Božića, po uzoru na koncerte koje organizuju Pol Enka i Majkl Buble. Želeo sam da našu muziku obradim na način na koji to niko nije uradio i ubacim i neke svoje pesme. Stari zvuk, koji je uvek aktuelan, sigurno će biti osveženje za publiku. Dugo sam pripremao ovaj projekat, okupio vrsne muzičare koji po formaciji odgovaraju Big bendu, a grupu smo nazvali Kapitalisti. Istakao bih Fedora Vrtačnika, Vladimira Nikolova iz Makedonije i Milana Nedeljkovića. Džez, drugačije i sveže, to bi bile prve asocijacije na ove pesme i ovaj projekat - kaže Željko i otkriva kako je nastalo ime projekta.

- Naziv "Dva sveta" asocira ne samo na veliki hit Tome Zdravkovića kojima počinjemo kampanju, nego i na dva muzička i stilska sveta koja sam pokušao da pomirim. Veoma sam uzbuđen i nestrpljiv da čujem komentare publike. Nadam se, i biću zahvalan ako im se bude dopala, ako osete moj rad, ali i trud desetine muzičara koji su učestvovali u stvaranju ovih pesama i ogromnu ljubav koju one nose u sebi - dodao je Joksimović.

Na albumu se nalaze njegove kompozicije "Zaboravljaš", "Nije ljubav stvar", koju je otpevao na španskom jeziku u latino aranžmanu, "Mišel" i "Ono naše što nekad bejaše". Joksimović je obradio i hitove "Vlajna" Predraga Živkovića Tozovca, "Ja sam težak kao konj" grupe Električni orgazam, "Neko te ima noćas" Van Goga, kao i "Suadu" od Plavog orkestra.

- Kada sam birao pesme nastojao sam da to budu numere koje me podsećaju na mladost i gimnaziju. To je muzika uz koju sam odrastao. Pesmu "Ja sam težak kao konj" svirao sam sa svojim bendom još u gimnaziji. Kada je Gile došao kod mene u studio i čuo obradu rekao mi je da imamo hit - zaključio je Joksimović.

Svestrani muzičar

Željko Joksimović poznat je kao svestrani muzičar, ali i inovator u muzici. Šta god uradi, to postigne uspeh. Pre dve godine oduševio je publiku sa "Balkan bazarom", komponuje muziku za filmove, serije i pozorište...
- Ponosan sam na "Balkan projekat". Osnovna ideja je bila da to bude spona muzičkog nasleđa balkanskih zemalja čiji narodi mogu, svako za sebe, da pronađu svoj identitet u muzici kao vrhunskoj i jedinoj umetnosti koja nema granica - rekao je tada Joksimović.
Osim što se na regionalnoj turneji sa ovim projektom pojavio kao pevač, Joksimović se publici predstavio i kao instrumentalista na retkim instrumentima karakterističnim za prostor Balkana.
Uporedo sa solističkom karijerom, Joksimović često komponuje za brojne serije. Njegove note obeležile su seriju "Ranjeni orao", kao i za film i seriju "Šešir profesora Vujića". Joksimović komponuje i za kolege, njegova pesma "Miljacka" u izvođenju Halida Bešlića postala je hit koji rado izvodi i političar Ivica Dačić.


Regionalna turneja

Regionalnu turneju sa "Dva sveta" Joksimović započinje koncertom u Skoplju 1, 2. i 3. decembra. Sledi nastup u Domu Vojske u Nišu 6. decembra, pa beogradski Centr Sava 7. decembar, dok će 13. i 14. decembra pevati u zagrebačkom "Lisinskom". Ovo je osnovni spisak gradova u kojima će nastupiti, a očekuje se da se na spisku naći i drugi veći gradovi u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online