Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.09.2015.
08:45
S. Đurić - Vesti A

Kriza "ubila" festivale

Festivali su nekada bili odskočna daska mnogim današnjim muzičkim zvezdama. Ali, sve veća popularnost turbo folka, ekonomska kriza, brojna muzička takmičenja i rijaliti programi koji su preplavili srpske televizije doveli su do toga da se festivali polako ugase jedan za drugim. Danas u Srbiji gotovo da ne postoji više nijedan ozbiljniji muzički festival. I oni koji su opstali često se otkazuju zbog nedostatka para.

Z. K. Munja
Teško za rokere: Peca Popović

Mnogi se sa setom prisećaju Beogradskog proleća, Mesama, nema više ni Beovizije, na kojoj se nekada birao predstavnik Srbije za Evrosong. U Hrvatskoj je situacija nešto drugačija, još uvek postoje neki od festivala, ali se i oni sve češće organizuju kao zabava za turiste, a sve manje zbog kvalitetne muzike.

Muzički kritičar Petar Janjatović rekao je jednom prilikom da su festivali propali, jer je pao kvalitet muzike.

- Prvi i osnovni razlog za nestanak festivala je što je utanjila scena zabavne muzike. Nema dobrih i jakih pesama. Nema ni autora koji mogu da iznesu festival. Drugi razlog je nedostatak novca, jer treba sakupiti pare za festival, a sponzora je sve manje. Čak se i Beovizija, koja je imala zdravu priču se ugasila. Ko je kriv? Sami smo krivi za propast festivala - rekao je Janjatović.

Bez perspektive

Kada su rok festivali u pitanju rok publicista Peca Popović kaže da ništa nije isto kao nekada.
- Danas je pitanje kakvu perspektivu ima pobednik festivala. Praktično nikakvu. Nekada se znalo, ako pobedite na Gitarijadi u Zaječaru, muzičari su znali da će imati karijeru. Nažalost to danas nije tako - kaže Popović.

M. Karović
Čovek festivala: Miki Jevremović

Miki Jevremović iza sebe ima brojne nastupe i nagrade na domaćim festivalima.

- Festivali su oduvek bili praznici, jer su uživali i izvođači i publika. Kada sam ja počinjao karijeru sve je bilo mnogo ozbiljnije i profesionalnije. Pevalo se i sviralo uživo. Danas svi pevaju na plejbek i nagrađuju se snimci, pa su festivali izgubili svoju draž. Nekada je posle festivala ostajalo bar desetak hitova, danas svi zaborave sve tri dana nakon završetka manifestacije. Ja sam čovek festivala i pevao sam na više od 300 ovakvih manifestacija, a na više od 100 sam osvojio nagrade.

Danas je, nažalost, sve drugačije zbog svega što nas je snašlo - kaže Jevremović. Kao jedan od razloga mnogi muzički znalci navode i razne festivalske spletke, ali Miki kaže da to nije novost.

- Uvek je bilo muljaže, ali i dobrih pesama. Danas je prava poplava nekih instant pevača koji liče jedni drugima. Narodnjaci danas pevaju pop muziku, tako da ne znaš više ko šta peva - dodaje Jevremović.

- Muzički moral je pao. Festivali su bili intelektualniji, pevalo se uživo. To je u stvari razlika u odnosu na današnje festivale gde se peva na plejbek. I kriterijum je pao, pa se može dogoditi da pobedi neko iako ne zna da peva - kaže Kornelije Kovač.

Nema sponzora

I Maja Nikolić karijeru je počela na festivalima.
- Beogradu nedostaje dobar muzički festival sa simfonijskim orkestrom, koji mnogo košta, a nema dovoljno sponzora. Upravo sa simfonijskim orkestrom bi dobri pevači mogli da dođu do izražaja - rekla je svojevremeno Maja Nikolić, koja je osvojila brojne nagrade na festivalima, a danas šeta iz jednog u drugi rijaliti program kako bi zaradila bar neki dinar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online