Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 15.09.2012.
15:37
D. Dušanić - Vesti A

"PGP RTS nas stvorio, pa zaboravio"

Posle Vesne Zmijanac, koja je nedavno javno prozvala PGP RTS, i Rade Jorović (58) posle 30 godina objavljivanja albuma za ovu kuću ne krije da je razočaran radom matične kuće. Kako kaže, kao pevač oseća se odbačeno i zaboravljeno od strane kuće u koju je uložio tri decenije rada.

Nismo stara grada: Rade Jorović
 

- Nikako mi nije jasno zašto kao pevač PGP RTS-a nisam mogao da dobijem reklamu na Prvom, već samo na Drugom programu RTS-a. Eto, Vesna Zmijanac je mogla da se reklamira i na Prvom kanalu.

Kajem se zbog prozivki

 

- Pozvao me je Saša da im se pridružim, ali u tom trenutku već sam objavio CD za PGP RTS. Meni su pričali da se ulazak u Grand produkciju plaća, što meni nije padalo na pamet, a to sam i rekao Popoviću. A, on mi je odgovorio: "A, ko bi tebi tražio pare za objavljivanje albuma". Saša nikoga ne tera da dođe u Grand, sve je dobra volja. Hoćeš da pevaš, izađeš na crtu - izvol'te lepo! Priznajem, potpao sam pod uticaj drugih ljudi koji su kritikovali Popovića i njegov rad, pa sam i kritikovao i ja pre nego sam video kako rade. Sada se kajem se što sam ih ikad prozivao.

- Da se razumemo, nemam ništa protiv nje, drago mi je što bar ona uspela. Možda zato što je Zmiki drčnija, prodornija od mene, uvek je znala kad treba lupiti rukom o sto. Ko zna, možda nisam dovoljno dobar i poznat. Nisam nikoga pitao zašto je to tako, jer iskren da budem, pojma nemam ni ko mi je sad direktor u PGP RTS-u - kaže Jorović, koji kaže da su pevači u ovoj kući nekada bili disciplinovani kao vojska.


- Predrag Vuković Vukas, moj dugogodišnji saradnik sa ostalim kompozitorima i muzičkim urednicima iz naše kuće, odnegovao je celu armiju pevača. Bili smo kao vojska disciplinovani, znali smo i poštovali dogovore. I danas ta ekipa pevača na sva snimanja dolazi sat ranije, spremna da stane pred kamere ili mikrofon. Nismo mi stara garda, kako nas pojedinici nazivaju, nego proizvod PGP RTS. E, zato ja žalim, ta kuća nas je iznedrila, a onda zaboravila i odrekla nas se.


Zašto niste razgovarali sa koleginicom Merimom Njegomir koja je urednik u RTS-u?


- Jesam, pričali smo onako drugarski i Merima je zaključila da je bar jedan zid u PGP-ovoj fabrici moj, pošto tri decenije snimam i objavljujem ploče i CD-ove za ovu kuću. Odricao sam se svog procenata u korist kuće, ali verovatno ovi novi to ne znaju. Bio sam patriotski i domaćinski nastrojen prema PGP-u smatrajući da je to moja kuća. Nema veze, tih sam i ćutljiv uvek bio, što da to menjam sad, jer i tako ću uskoro završiti karijeru. Srbija jede svoju decu, nema veče paščadi od nas samih.

Nije važno samo pevati

 

- Nekad su pevači dovodili mlade kolege, predlagali talentovane tekstopisce i kompozitore, pa je PGP širio svoj tim, postajao jači, kvalitetniji. E, toga odavno nema. Nije važno samo dobro pevati, moraš da budeš i patriota, da vodiš računa o svojoj diskografskoj kući, o zajedništvu. Jedne godine u prvom planu smo bili Brena, Ljuba Lukić i ja, naredne Aca Ilić i Ana Bekuta, posle neko treći. Držali smo se, bili tim, svi su postali velika pevačka imena. Mene još drži ta lojalnost prema PGP. I danas sa dužnim poštovanjem ulazim u Radio-Beograd i RTS, ali to nikoga ne zanima - kaže Jorović.


Znali ste ranije da opletete po Grandu, a sada gostujete u njihovim emisijima?


- Na Pinku se deset godina nisam pojavljivao, mada su me zvali. Prošle godine Saša Popović me nagovorio da dođem u emisiju "Narod pita" i tada sam prvi put ušao u Grandov studio. Istina je da sam pre toga prozivao Sašu, Brenu i Grand, ali sam im se izvinio kada sam video kako profesionalno rade svoj posao. Mi smo zajedno započeli karijeru '80-ih kao deca PGP, išli smo na turneje. Fahreta je još tad lepo rekla, ali ja nisam shvatio poruku i pouku - treba se samo dobro zezati!

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.09.2012. 07:38
Joroviću, očigledno ne ide loše. Narod živi u bedi, bez izlaza, čitalačka publika neka žali za neizdatim nagradama pevačima. Žalim onu baku na dnevniku koja već 6 dana sedi sa nešto malo svojih stvari ispred svojeg kućerka, kojeg su joj uzeli hajapljivci.
Sreda 26.09.2012. 20:39
kako (ne) prolazi slava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online