Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 20.05.2019.
09:18
Vestionline A

Ukinuti dvoboji "božjeg suda"

Stare srpske vlasti su rano pokušale da stanu na put dvobojima. Još je car Dušan u zakoniku iz 14. veka u poglavlju o svađi odredio: "Na vojsci svađe da nije, ako li se dva svade, da se biju, a da drugi niko od vojnika da im ne pomogne. Ako li ko poteče i pomogne izazivaču, oni da se ubiju."

V. Sekulić
Foto: Arhiva

Već u Beogradu 15. veka protivnici su mogli da se odmere samo na viteškim turnirima, iz zabave ili vežbe, a bez teškog povređivanja. Ukinuti su i nekada popularni dvoboji "božjeg suda", u kojima se verovalo da i slabiji protivnik može da pobedi, i dokaže da je u pravu, ako ima Boga na svojoj strani.

Pošto biblijsko načelo o Davidu i Golijatu ipak nije zavisilo od više sile nego od snage protivnika, slabiji su redovno nastradavali, pa su ovakve dvoboje zabranjivali i Vizantinci, i Mleci na svojim grčkim posedima. Ipak, dvoboji "božjeg suda" su ostavili tragove u srpskom srednjevekovnom pravu. Optuženi je morao da golim rukama hvata usijano gvožđe, pa ako ostane nepovređen, oslobađao se krivice, jer se smatralo da ga štiti Bog.

"Božji sud" je u 15. veku, u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, bio iskorenjen u Beogradu, što se nije moglo reći i za dvoboje na drumovima Srbije. Unutar zidina prestonice, pravo na oružje su imali samo vitezovi, plemići i gradska posada na dužnosti, dok je građanima nošenje oružja bilo strogo zabranjeno, a stranci su se razoružavali na gradskoj kapiji. I pored toga, naoružani su bili svi, osim duhovnika i monaha, jer se često zalazilo u krčme, pa je prilika i za svađe, i za pljačke bilo napretek.

Zato su, čim bi izašli iz grada, mačeve opasivali trgovci, zanatlije, čak seljaci. Da bi prestonica ipak imala dobru odbranu, despot Stefan Lazarević je odlučio da u okviru vojne reforme napravi i građansku vojsku, prvu koja nije bila viteška. Stanovnici Beograda su ubrzo za platu radili kao gradska straža i kao policajci. Počeli su da pohađaju viteške škole, pa mačevanje više nije bilo privilegija plemstva.

Bugarski car izazvao kralja Stefana

Vladari i vojskovođe srednjovekovne Evrope su često smatrali ratove ličnim obračunom, tako da se na dvorovima još od stare Grčke odomaćio "carski izazov", dvoboj u kome su samo oni učestvovali. Vojske su mirno posmatrale dok bi im se glavari tukli, i nisu se mešale čak ni kada bi borci ginuli.

Najpoznatiji carski izazov u Srbiji se dogodio 1330. godine pred bitku sa Bugarima kod Velbužda, a opisao ga je arhiepiskop Danilo. Tada je srpski kralj Stefan Dečanski predložio primirje, ali mu je bugarski car Mihailo Šišman odgovorio: "Hoću da se bijem sa tobom!". Srpska vojska je potom porazila bugarsku i osvojila Makedoniju.


 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online