Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 11.03.2019.
16:24
Vestionline A

Prva dama u parlamentu

Da iver ne pada daleko od klade, pokazuje život Milice Tomić (1859-1944), kćeri Svetozara Miletića, vođe vojvođanskih Srba. Rođena je u Novom Sadu u jeku nacionalne borbe za oslobođenje od Habzburške monarhije, pa je ime dobila po velikoj rodoljupki i književnici Milici Stojadinović Srpkinji.

commons.wikimedia.org
Milica Tomić

Miletiću je kći još kao veoma mlada devojka postala najpouzdanija saradnica, a u politiku se i sama uključila sa nepunih 20. godina, kada je Miletić 1876. godine zbog politike dospeo na trogodišnju robiju. Nastavljajući da objavljuje revolucionarne članke u časopisu "Zastava", tada najuticajnijem glasilu Srba u Južnoj Ugarskoj, Milica se odrekla studija medicine.

Prvo teško iskušenje ona je doživela zbog prisnog pisma koje je još kao devojka poslala svom budućem suprugu Jaši Tomiću, poznatom književniku i političaru. Pisma se dokopao nekadašnji saradnik njenog oca i supruga, a kasniji ljuti protivnik Miša Dimitrijević, i objavio ga u svom listu "Branik", ne štedeći autorku ni golicljivih detalja.

Da bi spasao čast supruge, Jaša Tomić je protivnika izazvao na dvoboj, a pošto je Dimitrijević odbio, Tomić ga je ubio. Za to je odležao šest godina na robiji. Doživotnog zatvora su ga najviše spasli masovni protesti Nosovađanki.

Sledeće teško iskušenje za Milicu je bila bolest, pa smrt oca koga je robija potpuno iznurila. Ipak, ova hrabra i energična žena je smogla snage da pokrene časopis "Žena" za novosadske građanke, kako bi se bavila pitanjima ženskih prava i podsticala svoje sunarodnice na stvaralaštvo i političku akciju. Milica je prva ukazala na "nedostojan položaj srpskih žena", ističući da je u to doba u Ugarskoj među svim nacijama smrtnost dece bila najveća kod Srba.

Upozoravala je na praznoverje, nehigijenu, strah žena od lekara.

Najbolje priznanje joj je dao čuveni list "Srpkinja", u kome je stajalo da Miličin časopis "naše ženskinje svojski i na dalje prigrle, biće mu opstanak osiguran i moći će da u svoje kolo uzme sve srpske književnice". Zalaganjem Milice Tomić je Novi Sad dobio 1910. godine prvu žensku čitaonicu Posestrima. Kada su 1918. godine nakratko pravo glasa dobile i žene, Milica Tomić je bila prva poslanica Velike narodne skupštine u Beogradu. U srpskoj prestonici je i umrla u 85. godini.

Posestrima stigla do bečkog dvora

Žensku čitaonicu Posestrima u Novom Sadu je Milica Tomić osnovala tako što je redovno okupljala prijateljice na kafi i ručnom radu, gde je svaka davala mali prilog u blagajnu. Muškarcima je prisustvo bilo zabranjeno, ali su i oni morali da daju prilog.

Broj članica je rastao, a prikupljenim novcem su Novosađanke u početku darivale siromašne pred Božić. Kasnije je Posestrima postala toliko uticajna da je uspevala da spase srpske škole od mađarizacije nastave, i to urgirajući na samom bečkom dvoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online