Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 06.12.2018.
08:40
M. Đorđević - Vesti A

Izbrisana iz istorije

Kao vojnik Dobrovoljačkog korpusa Drinske divizije, kojom je komandovao đeneral Ranko Alimpić, borila se Žana Merkus i na Drinskom frontu. Ova divizija se tukla sa Ali-pašinom vojskom između Bijeljine i Zvornika. Pričalo se da se Žana Merkus često svađala sa đeneralom Alimpićem oko njegove ratne taktike, ali i da se trudila da o svom trošku nabavi savremenije topove za srpsku vojsku.

wikimedia.org
Foto: Ilustracija

A onda se dogodilo nešto što je Žanu Merkus jednim potezom izbrisalo iz istorije. Upala je u mrežu špijunskih zavera, pa je srpskom ministru inostranih dela stigla, godinu dana posle početka rata, dojava nekih diplomata u Carigradu, najverovatnije ruskih, o tome da je "frajla Merkus, prosto jedan Čivutin austrijski".

Holanđanka je povučena sa fronta, proglašena nepoželjnom osobom u Srbiji i - proterana! To je bilo dovoljno da je Srbi preko noći zaborave, kao da za njih ništa nije učinila.

Skrhana i razočarana, ona je drugi put otišla u Jerusalim, i tamo se nastanila u nekoj američkoj koloniji. Imetak je potrošila, pa je stala i gradnja njenog Doma Mir, nesuđenog saborišta svih hrišćana u Palestini. Carigradska štampa je pisala o njoj kao o "jednoj ludoj ženi koja protiv Osmanske imperije ratuje na Balkanu", a arapske vlasti su sa vojskom upale na njeno gradilište u Jerusalimu i razrušile ga.

Nesrećna i bez prebijene pare, Merkusova se vratila u Francusku i jedno vreme živela kao klošar, prvo na obali južne Francuske, a od 1895. pod mostovima Sene u Parizu. Tako ju je, promrzlu, izgladnelu i bolesnu pronašao lekar koji je radio baš u jednoj od bolnica koju je Merkusova svojevremeno podigla. Smestio ju je u bolnicu i obavestio njenu rodbinu u Holandiji.

Njena braća i sestre su je se ne samo stideli, nego su joj odavno zavideli jer je, iako najmlađe dete u porodici, sama nasledila polovinu očevog imetka. Smestili su je u psihijatrijsku bolnicu za sirotinju u Utrehtu, ne dajući ni pare za bilo kakvo lečenje i pristojan smeštaj. Sama, bolesna i zaboravljena, Žana Merkus je preminula dve godine kasnije. Imala je 58 godina.

Kako se niko nije brinuo o njenom grobu, on je ostao zapušten i zarastao u korov. Onda je tridesetih godina prošlog veka generalni konzul Kraljevine Jugoslavije u Roterdamu, pesnik i književni kritičar Josip Sibe Miličić uspeo da izdejstvuje od gradskih vlasti da se njen grob obnovi i redovno održava.

Poslednji udarac

Rušeći gradilište koje je do tada uredno plaćala Merkusova, jerusalimske vlasti su uhapsile i pretukle kapetana Gijema, rasterale radnike i porušile sve što je do tada podignuto. Na sve to, dobavljač građevinskog materijala protiv nje je podneo lažnu tužbu za dugove oko građevinskog materijala, i dobio spor. Žana Merkus je bankrotirala. Obraćala se za pomoć bogatom i uticajnom baronu Nejtanu Majeru Rotšildu, ali bez uspeha. Danas se na mestu njenog Doma Mir od sedamdesetih godina prošlog veka nalazi hotel Leonardo Plaza.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online