Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 08.03.2018.
12:30
Vesti A

Zahvaljujući njemu Srbija je u 19. veku dobila prvi strip za decu

Kada je na naslovnoj strani svog lista za decu "Neven" objavio životopis američkog državnika i pronalazača Bendžamina Franklina u slikama, Jovan Jovanović Zmaj je već široko otvorio vrata srpskom stripu. A 1881. prvi put se priča u slikama ne završava, već se njen kraj najavljuje za sledeći broj. Bila je to priča "Pitomo lišče i živina".

pixabay.com
 

Zmaj je stripom u nastavcima tražio način da čitaoce čvršće veže za svoj list, kako se to već radilo u zapadnoj Evropi. Punih osam godina od tada na stranicama "Nevena" je objavljena čitava hrpa stripova, od kojih su mnogi bili vrhunski domet ove umetnosti.

U pričama "Tuga i žalost jednog miša" i "Iz života malog Sime Boba", na upečatljiv način su prikazane sudbine malog glodara, a od tada su brojevi donosili i druge poučne priče za decu. U njima su, po uzoru na basne, glavne uloge imale životinje. Prikazivani su, tako, nestašluci jednog kučeta pod naslovom "Iz štenačkog života Lolinog", kao i snalažljivost jednog starog pacova.

Sve do pred kraj 1886. godine ilustrovani prilozi u "Nevenu" predstavljali su celinu slike i teksta.
Tako se radilo i u ostalim listovima na Balkanu, gde su i pojedinačne karikature često imale tekst kako bi čitaocu bilo jasnije šta je autor hteo da kaže. Zato je pojava stripa "Šta se dogodilo sa očevim šeširom?" donela još jednu važnu novinu. Zmaj je prvi put priču objavio bez ikakvog teksta, a uz to je "zaboravio" da obeleži redosled slika, prepuštajući to snalažljivosti malog čitaoca.

Od 1888. list će imati više ilustracija nego članaka, a najviše pažnje privukli su sledeći: "Od crnog belo - od belog crno", "O stradanju jednog labuda", poučni prilozi "Prokleta muva" i "Bistro dete Tasa", i, konačno, vrhunski ilustrovana priča "Zolja". Sa pričom "Kovač i đavo" list "Neven" je 1889. zaokružio prvu deceniju postojanja. Od tada je počeo je da objavljuje i prve prave, velike stripove, kao što su "Priča o šmokljastom medvedu", "Žabac koji ne zna da ćuti" i "Trka mačke za mišom". Stripovi "Relja-Nebojša", "Naučio ih Beljov pameti" i "Kako se Jarac nakaljao" bili su ujedno i poslednji ilustrovani prilozi iz zlatnog perioda "Nevena". Poslednji broj "Nevena" od ukupno 433, izašao je 1908. godine u Novom Sadu.

Drska šala sa slonom

Zmaj je 1891. svoj časopis za decu preneo u Beograd, ali u deset brojeva nije imao nijednu ilustrovanu priču. Posle pauze od šest godina "Neven" se ponovo pojavio 1898, ovoga puta izdanju Srpske štamparije u Zagrebu, gde je Zmaj bio urednik. Kada se "Neven" 1901. vratio u Novi Sad, doneo je svega četiri priče u slikama: "E, ovo retko biva", "Kako je žabac stekao brkove, kao i zanimljiv primer o pretvaranju puža u biciklistu" i priču "Drska šala sa slonom u sedam slika". Narednih godina Čika Jovin časopis je prestao da objavljuje stripove, što je dovelo do opadanja kvaliteta lista, time i drastičnog pada tiraža.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online