Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 27.02.2018.
13:19
M. Đorđević - Vesti A

Ono naše što nekad bejaše: "Neven" osvojio i decu i roditelje

Veliko je pitanje kada i kako bi se satira i humor, a sa njima i karikatura kao nova likovna umetnost, razvijale među srpskim i jugoslovenskim stanovništvom da Jovan Jovanović Zmaj nije, ispisujući rukom u Novom Sadu 1873. objavio prvi broj šaljivog lista "Kamila".

commons.wikimedia.org
Čika Jova Jovanović Zmaj

U tom poslu mu je od nemerljive pomoći bio britki satiričar Ilija Ognjanović Abukazem. Sa "Kamilom" i zvanično počinje priča o domaćem stripu.

Već u drugom broju, na poslednjoj stranici, objavljena je šala od osam crteža, a ispod njih je stajao tekst u stihovima.

Tvorac ove strip-šale bio je jedan od malo profesionalnih crtača tog vremena Vladislav Titelbah, koji je crteže izveo jednostavno, običnim mastilom, ali zato i veoma efektno.

Ipak, sve dok Zmaj nije osmislio "Neven", prvi srpski list za decu, strip je bio samo povremeni gost u humorističkim listovima, i to samo kao satira.

Nanizane sličice su tek u čuvenom Čika Jovinom časopisu prvi put dobile ulogu koja je u isto vreme bila i zabavna i pedagoška.

Prvi broj "Nevena" pojavio se januara 1880. u Novom Sadu. Iako je bio namenjen deci, vrlo brzo je stekao publiku i među njihovim roditeljima.

Tome je doprinelo vrhunsko uređivačko umeće osnivača, ali i Zmajevi stihovi, smisao za šalu i postavljanje zagonetki.

Pošto je vešto spojio zabavno sa poučnim, veselo sa oporim i tužno sa podsmešljivim, Zmaj je u "Nevenu" ostvario sasvim novu čitalačku klimu koja je plenila svojom životnošću i opčinjavala beskrajnom maštom. Naravno, svega toga ne bi bilo da nije bilo i priča u slikama.

A one su bile vrhunskog kvaliteta. Najveći broj islustrovanih priloga poticao je iz pera uglavnom nemačkih majstora, ali su ih izvanredni pesnikovi stihovi potpuno približili srpskom čitaocu.

List za zbijanje šale

Neumorni Zmaj je 1878. pokrenuo u Novom Sadu još jedan šaljivi list, čuveni "Starmali" koji će izlaziti punih 12 godina. List je često menjao podnaslov, od "list za zbijanje šale" do "humorističko-satirički list". Donosio je, između ostalih, i satirične priloge protumačene nizom sličica, kao i jednu od prvih strip-šala pod nazivom "Skoro neverovatan događaj pri igranju valcera". U listu su sarađivali tada poznati pisci Ljubomir Nenadović, Milorad Šapčanin, Laza Kostić, Vladimir Jovanović i mnogi drugi, ali potpisani pseudonimom. Stalna rubrika dr Ilije Ognjanovića Abukazema, nazvana "Šetnje po Novom Sadu", davala je zanimljivu sliku života tog vremena.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online