Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 21.06.2017.
10:43
Vestionline A

Otac srpske astronomije

Astronomija i meteorologija u Srbiji su napravile prve akademske korake još dok je beogradski Licej bio najviša obrazovna ustanova. Kad je Licej 1863. godine prerastao u Veliku školu, ti predmeti su u novim programima - zaboravljeni. Nigde se u zemlji više nisu izučavali, pa nije bilo ni meteoroloških podataka s Balkana.

wikipedia.org/Mickey Mystique
Kapetan Mišino zdanje u Beogradu

Zapadne evropske države su se već uveliko kretale ka dobro opremljenim opservatorijama i mrežama stanica za prognoziranje vremena i posmatranje drugih promena na nebu. Otprilike u to doba rođen je Milan Nedeljković, budući otac srpske astronomije.

Plač prvorođenog sina začuo se poslednjih dana septembra 1857. u porodici Grigorija Nedeljkovića, abadžije koji se doselio u Beograd iz sela Jabučja kod Lazarevca.

Milan je izgubio oca dok je bio gimnazijalac, pa je morao da pomaže majci Aleksandri u vođenju poslova i odgajanju petoro braće i sestara. Stizao je sve, pa i da noću posmatra zvezdano nebo, zamišljajući bezbroj planeta na kojima su svetovi slični Zemlji.

Prvu mušku gimnaziju u Beogradu završio je 1873, pre roka i kao đak generacije. Upisao se na Prirodno-matematički odsek Filozofskog fakulteta i diplomirao sa odličnim uspehom kad je imao svega 19 godina. Četiri godine kasnije, primljen je za pripravnika na Filozofskom fakultetu. Ipak, morao je da piše nekoliko molbi ne bi li mu Ministarstvo prosvete 1879. konačno odobrilo stipendiju za studije u inostranstvu.

Tražilo se od najuglednijih profesora Josifa Pančića, Sime Lozanića, Ljubomira Klerića i Dimitrija Nešića da odluče gde da se pošalje mladi naučnik. Profesori su predložili da tri godine studira na Sorboni u Parizu, a četvrtu da provede usavršavajući se po evropskim centrima za meteorologiju i astronomiju, da bi se upoznao i sa upotrebom instrumenata. Međutim, Milan Nedeljković je učinio mnogo više od toga.

Trećina plate

Iako je mladi profesor Milan Nedeljković imao bolje ocene od ostalih kolega, rektor Velike škole dodelio mu je 100 dukata plate, svega trećinu od onog što su dobijali ostali pripravnici, jer je procenio da on potiče iz dobrostojeće porodice.

Nedeljković je trpeo nepravdu celu godinu. Onda je počeo da se dopisuje sa Ministarstvom prosvete moleći da mu se omogući studiranje na univerzitetu u Francuskoj ili Nemačkoj, pošto je njihove jezike u međuvremenu naučio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online