Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 16.03.2017.
09:14
M. Đorđević - Vesti A

Garava deca

Tetoviranje, pirsing, minđuše i druga ukrasna probadanja tela danas su popularniji nego ikad, a da njihovi vlasnici i ne znaju da ovi običaji potiču od drevnog verovanja da se njima štiti od uroka.

pixabay.com
Nekada zaštita od uroka, danas trend: Tetovaža

I dan-danas se smatra da zao pogled može da se poništi tako što će se skrenuti od ljudskog tela na druge znake na njemu.

Tako se veruje i da su ljudi koji su rođenjem "obeleženi" nekom telesnom manom ili na drugi način, na primer, prirodnim pramenom bele kose, imuni na poglede zlih očiju.

Njihovi belezi i nedostaci dovoljno već odvlače pogubne poglede.

Ostali, neobeleženi, sami su sebi pravili belege ili oznake koji će privlačiti zle poglede i tako ih štititi, ali se nije uvek pribegavalo sakaćenju.

Lakši i manje bolan način je bila boja, i to najbolje crna.

Pripovedalo se u Crnoj Gori pred kraj 19. veka da je neki Miloš Zotović iz Ljubomira, u Trebinjskom kadiluku, posle pet kćeri najzad dobio dva blizanca sina.

Kada ih je krstio, na pir je pozvao mnoštvo svojte i prijatelja, i nadenuo jednom sinu ime Dmitar, a drugome Jovan.

U crkvi su obojicu "omrčili", zapravo uzeli garež iz lonca i njime ih obeležili spod ušiju, po čelu i obrazima, da ih ne bi neko na krštenju urekao.

Garežom su doticali dete po čelu u to vreme i podgorički i skadarski muslimani, dok su oni u Bosni i Hercegovini čađavili deci samo noseve.

U nekim krajevima Srbije roditelji su bili najradikalniji: pred polazak iz kuće, cele mališane su unosili u dimnjak ili furunu, i govorili: "Ako se odžak ureče, i moje se dete ureklo!".

Drugima je bilo dovoljno malo gareži na licu.

Makedonska deca su gotovo od rođenja šetala garava.

Čim dođe vreme da ih pokažu rodbini, majke bi im stalno pravile prstima otisak od sitno istucanog uglja po celom licu, ili bi garežom iz odžaka pravile mali krst.

Verovalo se da su se čađevinom odbijale rđave oči od deteta, jer tako čađave niko nije mogao da ih čestito vidi, a time ni da ih urekne.

Dobro je delovala i plava boja, pa su zato u Skoplju trudnice nekada nosile oko pasa malo te boje, da bi zaštitile nerođeno dete, a kada se dete rodi, plavom bojom su mu crtale krstiće po licu.

U Šumadiji i Mačvi, dozvoljena je bila i bela.

Kada se dete prvi put odnese tuđoj kući, domaćica te kuće mu pre povratka namaže obraze brašnom i da mu jedno jaje i grumen šećera.

Poglede zlih očiju mogu privući i druge belege koje padaju u oči, kao što je prevrnuta košulja ili neki drugi haljetak, pa i crna tkanina zakrpljena belim koncem.


 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Lažna otmica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online