Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 16.11.2016.
15:00
Vestionline A

Kako su ženili Nikolu Teslu (8): Srce dao mnogima, a ruku nijednoj

Jedne večeri, posle velikog Teslinog trijumfa na Sajmu u Čikagu 1893, kočija sa velikim naučnikom zaustavila u njujorškoj Leksington aveniji 327, ispred kuće njegovih prijatelja Roberta i Kejt Džonson. Već u vrtu čuli su se zvuci Mocartovog klavirskog koncerta. U kući Džonsonovih Tesla je bio predstavljen Radjardu Kiplingu, jednim od najvećih pesnika toga doba. Sreo je i pisce Džona Mjuira i Helen Hant Džekson, kompozitore Ignasa Paderevskog i Antonjina Dvoržaka, primadonu Neli Mebu i čitav niz slavnih ljudi.

wikipedia.org/wellcomeimages.org/Dickenson V. Alley
Veliki naučnik nikad se nije oženio

Dok je ulazio kod Džonsonovih privučen zvucima Mocartove kompozicije, prepoznao je da to svira jedna od njegovih najomiljenijih partnerki u njujorškom društvu, gospođica Merington. Tesla je prema njoj pokazivao veliko divljenje i naklonost. Domaćin ga je uzeo pod ruku kako bi ga predstavio i ostalim gostima. Prišli su visokoj, ozbiljnoj devojci, elegantno odevenoj. "Gospođica En Morgan", rekao je Džonson pri upoznavanju, dodajući: "Gospodin Nikola Tesla." Potom se diskretno povukao. Devojka je klimnula glavom i vratila se da sluša muziku. Tesla je bio očaran.

Bogatašica i dobrotvorka

Bogatašica En Morgan se, prema biografskim izvorima iz kruga Teslinih prijatelja, navodno doslovno bacala na Teslu. Ali, ništa nije ukazivalo na to da su bili nešto više od prijatelja. Imaće uporedne karijere, jer će En postati najvažnija žena u humanitarnom poslu kojim se bavila, naročito tokom dva svetska rata, za šta je dobila i francuski orden Legije časti. "Iako će se njeno ime povezivati s nizom čuvenih ljudi, nikad se neće udati", navodi Margaret Čejni.

Kako se kasnije moglo pročitati u njegovim biografijama, njene oči su imale istu onu neustrašivu inteligenciju kao i oči njenog oca, čuvenog bogataša Džona Pirponta Morgana. Džonson mu je rekao da je devojka zaljubljena u njega. Ako je i bilo tako, devojka kao da se trudila da to dobro sakrije. Ipak, upravo njeno držanje, naučeno u školama za mlade dame iz visokog društva, ostavilo je snažan utisak na slavnog naučnika. "Džonsonovi su, kako je Tesla shvatio, bili rešeni da ga stave na muke ako ne pokaže jasan interes za ženidbu ćerkom Džej Pi Morgana. Tesla nije mogao da pristojno ohrabri devojku u njenoj želji, ali je morao da bude krajnje pažljiv kako ne bi povredio njena osećanja", piše Margaret Čejni, Teslin biograf.
Pošto je koncert završen, i drugi gosti su tražili Teslinu pažnju. On je, međutim, potražio Margerit Merington, u čijem je društvu uživao.
"Recite mi, gospođice, zašto i vi ne nosite nakit kao ostali", upitao je otvoreno. "Kod mene to nije pitanje izbora, gospodine Tesla", uzvratila mu je mlada pijanistkinja. "Ali, kada bih imala dovoljno novaca da se natovarim dijamantima, smislila bih pametniji način da ga potrošim." "Šta biste uradili u tom slučaju", zapitao je Tesla još znatiželjnije. "Najradije bih kupila kuću na selu, iako ne bih volela da se iselim iz predgrađa." "Ah, gospođice Merington, kad počnem da zarađujem milione, rešiću vaš problem", uzvratio je slavni naučnik. "Kupiću kvart ovde u Njujorku i sagraditi vam vilu u centru, a zasaditi drveće okolo. Tako ćete imati svoju seosku kuću a nećete morati da napuštate grad"...
Prema jednom od Teslinih najbližih prijatelja, Margerit je kasnije tvrdila da je jedina žena koja je ikada dodirnula Teslu. Međutim, ne postoji ijedan zapis o intimnosti između naučnika i nje, ili bilo koje druge žene.
Uz Teslino ime pominjane su, dakle, i druge lepe, umne i bogate žene. Međutim, nijedna nije uspela ono što je uspela Katarina Džonson - da zadrži njegovu pažnju duže od dve decenije. Najzad, nijednoj ženi nije pošlo za rukom da postane ono što su mnoge htele - da bude gospođa Tesla.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online