Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 15.08.2016.
14:40
M. Đorđević - Vesti A

Živi štap

Kad je Sveti Sava stupio u jerusalimsku crkvu na vrata, srela ga je šljaka (štap) sama, a niko je nije nosio niti držao, pa je pred njega stala. Sveti Sava se začudi, pa zapita sveštenike, koji su u crkvi bili: - Šta znači ovo? Oni mu odgovore: - Pre nekoliko vremena živeo je ovde jedan vladika, kome je bilo ime Sava. Pri poslednjem času svoga života kazao je: - Ovu šljaku ostavite u crkvu. Iz dalekih zemalja doći će sveštenik istoga čina, kog sam i ja. Ime će mu biti Sava. Kad on stupi u ovu crkvu sama će ova šljaka njemu poći... Sveti Sava uzme tad šljaku i donese je sa sobom iz Jerusalima u Srbiju.

wikipedia.org/Anastas Jovanović
Sveti Sava kruniše Stefana Prvovenčanog

Putovao Sveti Sava lađom po vodi. Došavši pod neku obalu opazi pustinjaka, gde preskače preko jame, pa kad preskoči na jednu stranu rekne: "Ovo Bogu", a kada se povrati natrag rekne: "Ovo meni", i stalno tako. Čudeći se Sveti Sava njegovom poslu, zapita, ga, šta to radi, našto mu ovaj odgovori - da se moli Bogu. Tu ga Sveti Sava pouči kako se Bogu treba moliti, a ne kako on to čini, i nauči ga "Očenaš". Sveti Sava onda sede na lađu i ode dalje.

Čim je Sveti Sava otišao, pustinjak zaboravi molitvu, te stade trčati po vodi za Svetim Savom i vikati: neka ga još jedan put pouči molitvi, jer je zaboravio. Sveti Sava, videći da pustinjak ide po vodi kao po suvom, odgovori mu: - Kad tebe drži voda s tom molitvom, tebi bolja i ne treba. S toga se moli kao i dosad!

Uhvati Sveti Sava jagnje, pa ga hitne preko crkve. Dok je ono padalo, ovca se ne beše ni s mesta maknula. Pošto jagnje pade na zemlju na noge, Sveti Sava ga blagoslovi da prohoda odmah, čim se ojagnji. Tako je bacao i ostale životinje, pa koja je dole pala na noge, tu je blagoslovio, da odmah pođe, a koja nije, tu je osudio da prohoda tek posle duže vremena iza rođenja.

Dođe red na čoveka. Ali kad uze dete od žene, ona će mu: "Ček, Boga ti, da se ne ubije!", pa otrča na drugu stranu crkve, te dočeka dete u krilo. Sveti Sava se veoma naljuti na to, pa joj reče: "Nosićeš ga tako u krilu najmanje godinu dana". Stoga dete ne može prohodati pre godine.

Umrlo majci dete jedinče, a ona, sirota, čula za Svetog Savu, pa ga donela njemu, da ga oživi. - Oživeću ti dete - reče Sveti Sava ucveljenoj majci: - Ako mi u svetu nađeš ma i jednu kuću, u kojoj niko nikada nije umro... Zalud je nesrećna majka za dugo i dugo tražila takvu kuću, nije mogla da je nađe. Na kraju se vrati i kaže Svetom Savi. A Sveti Sava njoj: - Sad si videla, da nisi samo ti nesrećna na ovome svetu, jer nema toga koji se rodi, a da neće umreti. Bog daje, Bog i uzima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online