Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 01.02.2016.
15:22
Vesti A

Kako su srpske princeze menjale istoriju (10): Jelena Karađorđević očarala Ruse

U dinastiji Karađorđević nije bilo puno zetova zvučnog imena. Karađorđeve kćeri bile su udate za neke znamenite vojvode iz Prvog srpskog ustanka. Kćerke kneza Aleksandra Karađorđevića bile su u braku sa uzglednim građanima, ali oni nisu bili plemići. Tek se starija kći kralja Petra Prvog Karađorđevića i, tada već pokojne, crnogorske princeze Zorke udala za zvučno ime evropske aristrokratije. Bio je to knez Ivan Konstantinovič Romanov, bliski rođak ruskog cara Nikolaja Drugog, koga su u porodici od milošte zvali Ivančik.

Arhiva
Čarobnica iz Sankt Peterburga: Jelena Karađorđević

Bio je, pričali su savremenici, tanana duša i veliki pravoslavac. Čvrsto rešen da postane monah, Ivančik se predomislio kada je upoznao Jelenu Karađorđević. Oženio se s njom 1911. godine.

Život Jelene Karađorđević veoma podseća na avanturistički roman. Iako je stalno bila u senci svojih starijih rođaka iz kraljevske porodice, ova srpska princeza je osvetlala obraz i svojoj zemlji, i carskoj Rusiji. Žena velike lepote, kojoj su se divili na evropskim dvorovima, sve donedavno je ostala nepoznanica za javnost i svog zavičaja, i svoje druge domovine. Rođena je 1884. godine na Cetinju. Posle rane smrti majke odrasla je u Rusiji, kod tetaka Anastasije i Milice Petrović Njegoš, koje su bile udate za ruske plemiće.

Pohađala je čuveni internat manastira Smolni i postala dobra prijateljica velike kneginje Olge, najstarije ćerke cara Nikolaja Drugog. Kneza Ivana Konstantinoviča, unuka ruskog cara Nikolaja Prvog, upoznala je u Italiji, preko svoje tetke Jelene Savojske. Venčanju su u Sankt Peterburgu 3. septembra 1911. godine prisustvovali car Nikolaj Drugi i kralj Petar Karađorđević. U carskoj Rusiji srpska snaja, udata za velikog kneza Ivana iz porodice Romanov, bila je poznata pod imenom Jelena Petrovna Romanov.

Živeli su u Peterburgu, u Mermernom dvorcu. Carska porodica je lepo prihvatila Jelenu. Ona je vodila brigu o mlađoj braći svog muža, dopisivala se sa "teta Olgom", grčkom kraljicom Olgom Konstatinovnom, koja je takođe bila iz porodice Romanov. Ruski istoričari je opisuju kao živahnu i veselu mladu ženu koja je imala izvanredan smisao za humor, tako da je brzo očarala sve koji su bili u njenoj blizini. Zato su Jelenu Karađorđević Rusi nazvali "čarobnica".

U carskoj porodici Jelena se istakla se društvenim i humanitarnim radom. Pod strogim nadzorom Jelisavete Mavrikijevne, dvorske dame velike kneginje, Jelena je u januaru 1912. za najsiromašniju decu prestonice organizovala proslavu Božića sa velikom jelkom. Kada je Srbija stupila u Balkanski rat, kneginja je otputovala kao milosrdna sestra na front, vodila sanitetski odred i previjala ranjenike. Pratila je oca, kralja Petra Prvog, u njegovom putovanju po zemlji i pokazivala da je veza između Rusije i Srbije neuništiva.

Studentkinja medicine

Jelena Karađorđević je studirala medicinu na univerzitetu u Sankt Peterburgu sve do 1914. godine. Kad je počeo Prvi svetski rat, stupila je u milosrdne sestre Carske Prve armije, u kojoj su se na službi našli i njen muž knez Ivan, zatim dever, knez Bagration-Muhranskij i rođak veliki knez Dmitrij Pavlovič. Pomagali su srpskim izbeglicama i zarobljenicima, kao i porodicama poginulih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online