Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
1
Utorak 03.11.2015.
15:21
Vesti A

Srpske princeze kroz istoriju (1): Majka bugarskog cara

Deset dinastija vladalo je srpskim zemljama od osnivanja države u 12. veku do polovine 20. veka, i to su Nemanjići, Kotromanići, Mrnjavčevići, Lazarevići, Brankovići, Balšići, Crnojevići, Petrovići-Njegoši, Obrenovići i na kraju Karađorđevići.

commons.wikimedia.org/Hadžija
Čuvena freska "Loza Nemanjića" u manastiru Visoki Dečani

Manje je poznato da su svi vladari imali ukupno 158 zakonitih potomaka, od toga 71 kćer. Iako su imena mnogih princeza ostala nepoznata za razliku od imena njihovih muževa, istoriji je poznat 51 brak kćeri srpskih vladara, a njih 13 bilo je udato ili za kraljeve i careve drugih zemalja ili za plemiće koji su postali vladari.

Kako su brakovi aristokratije još od starih vremena zapravo bili diplomatski ugovori, jasno je da su srpske princeze i te kako prekrajale političku mapu sveta u kojem su živele, a novija istorija je uspela da utvrdi na koji način, i sa kakvim posledicama. Srpski krunski zetovi dolazili su iz mnogih država.

Među njima je bilo najviše Srba izvan granica prvobitne države, a bilo je i Italijana, Hrvata, Bugara, Osmanlija i Rusa.
Jedna od kćeri velikog župana Stefana Nemanja, koja se prema nekim navodima zvala Jefimija, udata je oko 1216. godine za Manojla Komnina Duku, poznatog kao Manojlo Anđeo.

On je tada bio epirski despot, a kasnije se proglasio solunskim carem. Venčanje je bilo potvrda mira između srpske i epirske države, kojom je tada vladao Manojlov stariji brat Teodor. Klimavi mir ovih neprijatelja je potrajao ipak nešto duže nego brak, budući da je srpska princeza ubrzo posle ceremonije preminula. Još jedna Nemanjina kći, ovoga puta najmlađa, udata je za plemića koji će biti rodonačelnik jedne vladarske dinastije. Bila je to Tiha, a suprug joj je bio bugarski boljar. Njihov sin Konstantin Tih postaće 1257. bugarski car i vladaće naredne dve decenije upravo uz pomoć rođaka iz Srbije i tazbine sa nikejskog dvora. On je kasnije pridodao prezime Asen, ali zahvaljujući drugom braku, uzeo je ime kuće Asen da bi učvrstio vlast.

Jelisaveta, kći srpskog kralja Dragutina, udata je 1284. za Stefana Kotromana, kako su ga nazivali dubrovački izvori. Bio je to najstariji sin bosanskog bana Prijezde, i neko vreme je vladao Bosnom. Jelisaveta je u istoriji ostala zapisana kao majka Stefana Drugog Kotromanića, jednog od najmoćnijih gospodara Bosne u srednjem veku. Njen unuk je bio Stefan Tvrtko Prvi Kotromanić, bosanski ban i srpski kralj poslednjih decenija 14. veka. Pozivajući se upravo na poreklo svoje bake, kao i prednost Dragutinove loze Nemanjića u odnosu na lozu njegovog mlađeg brata Milutina, čuvenog srpskog kralja, Kotromanić se 1377. krunisao i za "kralja Srbljem, Bosni, Primorju i Zapadnim stranam". Krunisanje je obavljeno u manastiru Mileševa, a kasnije su se u ovoj njegovoj vladarskoj tituli pridodale i Dalmacija i Hrvatska.

Seljačka buna

Konstantin Asen Tih, sin Tihe Nemanjić, imao je nesrećnu sudbinu. Zbog slomljene noge koja nije dobro zarasla teško se kretao i u vojnim pohodima je učestvovao samo na kolima. U vreme gušenja seljačke bune 1277. vojnici su se razbežali i ostavili ga na kolima, pa su ga pobunjenici lako uhvatili i pogubili. Njegova sudbina je najjače pogodila srpskog kralja Dragutina. I on se teško kretao, pošto je nekoliko godina kasnije pao s konja, pa je stalno strahovao da ga ne zadesi sličan usud

POVEZANE VESTI

Utorak 03.11.2015. 15:33
Deset dinastija vladalo je srpskim zemljama od osnivanja države u 12. veku .............Uporni ste u svoim nastojanjima da prvu Srbsku drzavu stacvite u 12ti vijek. Prepisujete Bugarske gluposti gdje oni svakog svog vladarcica proglasavaju za Cara. Zar nemate barem stida ako nemate nacionalni osjecaja i nepoznajete istoriju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online