Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 07.09.2015.
12:49
Vesti A

Naši naučnici za večnost (12): Doktor za zmije

Srpski prirodnjak, zoolog, herpetolog, akademik, profesor univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor brojnih udžbenika i veliki popularizator nauke, bio je Milutin Radovanović. Rođen je 1900. u mačvanskom selu Tabanović kod Šapca.

riznicasrpska.net
Milutin Radovanović

Još u šabačkoj gimnaziji veliki uticaj na njega ostavila je helenska filozofija, kao i prirodne nauke, posebno Darvinova i Hekelova evoluciona učenja. To ga je podstaklo da upiše biološku grupu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Jeni, u Nemačkoj.

Postoji dosta pisanog svedočanstva o njegovim studijama na Filozofskom fakultetu Tiringijskog državnog univerziteta u Jeni i na Filozofskom fakultetu Leopold-Frances Univerziteta u Inzbruku u Austriji, gde se posvetio specijalnoj zoologiji i velikom zoološkom praktikumu kod čuvenog hidrobiologa, profesora Adolfa Štojera. U Jeni je diplomirao, potom i doktorirao 1928. godine na temu "Otrovni aparat zmija".

Od 1929. godine radi kao profesor u gimnazijama u Kotoru, Smederevu, Beogradu. Jednu godinu, do 1932, proveo je i na Zoološkom institutu Filozofskog fakulteta Univerziteta Kralja Aleksandra Prvog u Ljubljani, a potom je nekoliko godina, do 1938, kao kustos, radio u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Ukazom Ministarstva prosvete 1938. godine i na traženje istaknutog profesora na Filozofskom fakultetu, Borivoja Drobnjakovića, Milutin Radovanović je postavljen za upravnika Zoološkog odeljenja Muzeja srpske zemlje u Beogradu kome je poklonio svoje zbirke reptila, egzotičnih zmija i prepariranih glava gmizavaca. Bio je i vanredni profesor Poljoprivredno-šumarskog fakulteta Beogradskog univerziteta u Sarajevu, kao i docent na Katedri zoologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Posle Drugog svetskog rata, zahvaljujući međunarodnoj naučnoj reputaciji, Milutin Radovanović je postavljen za vanrednog profesora na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Beogradu. Objavio je 47 stručnih i naučnih radova, šest knjiga, dve brošure i veliki broj popularno-naučnih članaka od kojih su mnogi objavljeni u inostranim časopisima u Nemačkoj, Austriji, Engleskoj i Francuskoj. Poginuo je u avionskoj nesreći u Nambiji 20. aprila 1968. godine zajedno sa članovima nemačkog zoološkog društa, tokom naučno-istraživačke ekspedicije.

Akademik i u Indiji

Milutin Radovanović je 1954. izabran za počasnog člana Akademije za zoologiju u Agri, u Indiji. Na predlog Prirodno-matematičkog odeljenja 1958. izabran je za dopisnog, a 1968. godine i za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, na odeljenju za prirodno-matematičke nauke.

Držao je nastavu na fakultetima u Jugoslaviji i na mnogim univerzitetima u zapadnoj Nemačkoj. Sarađivao je sa brojnim naučnim institucijama u zemlji i svetu, učestvovao u istraživačkim ekspedicijama, bio predsednik i član Uprave Srpskog biološkog društva. Među osnivačima je Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti NR Srbije 1948, član prvog Stručnog saveta Prirodnjačkog muzeja u Beogradu 1953, rukovodilac Herpentološkog odseka Instituta za ekologiju i biogeografiju SANU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online