Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 07.05.2015.
14:58
Vesti A

Prevara Ferhat-begovića

Bosanski manastir Papraća nalazi se na putu koji spaja Šekoviće i Zvornik, u oblasti koja je oduvek bila važna saobraćajnica. Predanja ga pripisuju čas kralju Dragutinu Nemanjiću i njegovim sinovima, čas samom Stefanu Nemanji, pa i izvesnom županu Vukanu iz doba pre Kosovskog boja, koji je navodno Papraću podigao kajući se što je hteo da promeni veru.

commons.wikimedia.org/Sonjabgd
Manastir Papraća

Prvi pisani pomeni o Papraći nalaze se tek na jevanđelju iz 1551. koje je iguman Grigorije dobio iz Rusije. Tada je od cara Fjodora Prvog Ivanoviča stiglo na dar i 120 rubalja za gradnju crkve, pa se ova godina smatra osnivačkom za manastirsku crkvu.

Od tog doba počinje i prepisivanje crkvenih knjiga. Arsenije iz Papraće, bogat i ugledan čovek, pozvan je iz današnje Srbije da pomogne gradnji čuvenog manastira Tronoša. Ojačala je saradnja i sa Rusijom pa je 1588. bratstvo Papraće od ruskog cara dobilo novac i tkanine, a dragocenosti su dobijali i potonji igumani.

Papraća je, međutim, opustela posle austrijsko-turskog rata sa početka 18. veka. Napušteni metoh dobio je spahija Ferhat-beg koji je pobegao iz okoline Budima. Predanje kaže da su potomci ovog bega dugo živeli u Papraći i da je jednom prilikom jedan od njih, dok je boravio u Carigradu kod sultana, svoju porodicu poverio na brigu igumanu Arseniju.

Kapetan Mišine ikone

Veliki broj vrednih ikona nalazi se u papraćkoj crkvi i u konaku, i to su uglavnom dela srpskog ikonopisa 19. veka. Tu su i prestone ikone Hrista Pantokratora i Bogorodice sa Hristom-detetom, rad Milije Markovića iz Beograda u ulju na platnu. Ikone je priložio kapetan Miša Anastasijević, čuveni srpski zadužbinar iz Beograda 1857. godine.

Međutim, sultanu se požalio da se u Bosni od "popova i kaluđera ne može živeti" i da su mu oni ugrabili porodicu. Sultan mu dade vezira Ćuprilića sa 300 vojnika koji su pobili papraćko bratstvo, a manastir opljačkali i spalili, pa je i ostali pravoslavni narod morao da beži u Srbiju. Pošto je Omer-paša Latas, bivši Srbin iz Like, skršio ustanak bosanskih begova, od 1853. obnovu manastira je počeo hadži-Zaharija Popović, sveštenik iz Osmaka, zvonom donetim iz Rusije. U Papraći je 1905. arhimandrit Danilo Bilbija sagradio novi konak i školu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online