Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 06.11.2014.
17:28
Vesti A

Zemunci prvi lekari

Vekovna turska vladavina u Srbiji zaustavila je svaki napredak i prosvećivanje, pa i u oblasti medicine. A to nije išlo naruku ni domaćim Turcima. U vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka školovanih lekara nije bilo, pa bi se i beogradski vezir, kad god bi se on ili neko iz njegove kuće razboleo, obraćao direktoru Kontumca u Zemunu.

Jovan Stejić: Prvi Srbin, školovan lekar

Bila je to pogranična ustanova koja je osnovana još 1730. godine zbog straha od kuge i drugih zaraznih bolesti s Orijenta. Kontumac je u decenijama koje su sledile izrastao u pravi medicinski grad s bolnicama i karantinom. Tako je uloga lekara prečana u lečenju u Srbiji i medicinskom prosvećivanju postala ključna.

I knez Miloš Obrenović je kad bi mu zatrebala pomoć lekara, a najčešće za bolješljivog brata Jevrema, iz Kontumca pozivao dr Andriju Kambera. Cincarskog porekla, rođen u Rumi, doktor Kamber je završio Medicinski fakultet u Pešti.

Jedno vreme je bio Milošev lekar, a kasnije je otvorio ordinaciju u Novom Sadu. Tu je 1849. poginuo na ulici tokom bombardovanja grada s Petrovaradinske tvrđave.
Knez Miloš je i te kako bio svestan potrebe za pravim, školovanim lekarima. Zato je od Vuka Karadžića tražio da mu pribavi školovane lekare iz Austrougarske. Ali, u prvo vreme niko nije hteo da pređe u vazalnu tursku državu.

Tek 1821. pristigao je Dimitrije Davidović, Zemunac, student medicine u Beču, s tim da je po dolasku u Srbiju postao Milošev sekretar i počeo da se bavi politikom. Istorija ga je ponajpre zapamtila kao oca srpskog novinarstva.

Kneževi stipendisti

Knez Miloš je odlučio da izdržava "nekoliko pitomaca po struci medicinskoj koje bi po završetku školovanja upotrebio kao državne službenike". Prve studente iz Srbije uputio je u Beč 1832. godine i to su bili Antonije Nedeljković, Jakov Užarević i Aleksandar Budimirović. Međutim, nijedan od njih se nije vratio u domovinu da joj služi kao lekar. Nedeljković i Budimirović umrli su od tuberkoloze još u toku studija medicine, a Užareviću se vrlo brzo po dolasku izgubio svaki trag.

Prvi Srbin školovani lekar koji je došao u Srbiju da se bavi svojim poslom bio je dr Jovan Stejić iz Arada. Školovan u Beču, on je bio lični lekar kneza Miloša do 1833. godine. Srbiji je dr Stejić doneo i medicinsku terminologiju, preveo je i knjigu koja bi i danas bila popularna, a zvala se "Makrobiotika ili nauka o produženju života čovečanskog".

Dr Stejić se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti u Srbiji 19. veka, i to ne samo zbog činjenice da je štampao i prvi srpski medicinski spis "Poučenije za lečenje bolesti holere". Pošto se sukobio sa knezom Milošem, u Zemunu je otvorio privatnu praksu, da bi se posle proterivanja Miloša 1839. vratio u Srbiju.

Zajedno sa slovačkim lekarom Karlom Pacekom postao je osnivač građanskog saniteta u Srbiji. Dr Pacek je zaslužan za osnivanje Lekarske čitaonice, a prvi je u Srbiji izvršio i forenzičku ekspertizu i balsamovao telo prvog sina Miloša Obrenovića, rano preminulog kneževića Milana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online