Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 28.10.2014.
16:13
Vesti A

I Hrvati darivali ikone

Dalmatinska Lazarica, jedan od najlepših zavetnih hramova pravoslavne crkve na Balkanu, nalazi se u selu Zvjerinac, nedaleko od Knina, u dolini opasanoj obroncima Dinare, Kozijaka i Promine.

Crkva Lazarica je 1940. godine proglašena manastirom i metohom mana­stira Krke
 

Ova svetinja počela je da se gradi 1874. godine, ali se gradnja veoma sporo odvi­jala, čitavih 15 godina. Episkop Stefan je, naime, ipak odlučio da se hram posveti svetom knezu Lazaru, budući da se 1889. godine obeležavala 500-godišnjica od Kosovskog boja.

Bitka za sveca

Dalmatinska Lazarica je prvobitno bila posvećena svetim Joakimu i Ani, jer su u vreme njene gradnje austrougarske vlasti zabranjivale podizanje crkava i manastira Srbi­ma svetiteljima, plašeći se nacionalnog buđenja srpskog naroda u Hrvatskoj. Zahvaljujući upornosti i strpljivosti episkopa dalmatinskog Stefana, manastir je ipak posvećen srpskom svetitelju, a ostalo je zabeleženo u "Srpskom listu" da se na osvećenju hrama okupilo više od 7.000 vernika.

Godinu kasnije, u blizini ovog manastira, prošla je železnička pruga, a stanica je nazvana Kosovo. Taj naziv nosi i danas. Železnicom su svake godine počele da se slivaju sve veće mase pravoslavaca iz čitave Dalmacije, a mnoge posetioce privlačila je i nesvakidašnja lepota manastira, građenog tesanim kamenom i sa dragocenim, ukrašenim ikonostasom.

Lazaricu su darivali mnogi dobronamerni ljudi. Zabeleženo je tako da je Nikodim Milaš priložio veliku ikonu kneza Lazara, dok su bogati trgov­ci Srbi, ali i Hrvati darivali polijeleje, manje ikone, krstove. Zvonik je podignut 1935. godine.


Crkva Lazarica je 1940. godine proglašena manastirom i metohom mana­stira Krke, i nazvana je Sveta Lazarica. Međutim, već u Drugom svetskom ratu bila je oštećena, a obnovljena je tek polovinom šezdesetih godina prošlog veka. Ponovo je stradala u zemljotresu 1970. godine. Usledila je ponovna obnova, tako da je na Vidovdan 1973. godine sve­čano osvećena, dok je nešto kasnije, za vreme episkopa Stefana Boce, obnovljena proslava Vidovdana na dalmatinskom Kosovu.

Manastir je ponovo teško stradao tokom krvavog raspada Jugoslavije, a 1999. godine, dolaskom episkopa dalmatinskog Fotija, počela je obnova ratom opustošene Eparhije dalmatinske, pa tako i Lazarice. Na Vidovdan 2008. godine manastir Lazarica konačno je oživeo, pošto je dobio igumana jeromonaha Simona Kuzmanovića.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online