Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 26.09.2013.
04:38
Vesti A

Rat počeo sa Zelenog venca

U doba dok Beograd nije bio veći od današnjeg parka Kalemegdana, njegovu tvrđavu je opasivao šanac, koji je od 19. veka zatrpavan, pošto je buduća srpska prestonica počela da se širi. Na tom mestu je nastala bara, koja se i dalje zvala Šanac, a za taj kraj Beograda se govorilo da na njega ljudska noga neće kročiti, a kamoli stanovati.

Predosećajući ipak da će tu biti važan deo grada, braća Aleksa i Stojan Simić, viđeni ljudi i političari u doba kneza Miloša, odlučili su da podignu svoje kuće upravo iznad Šanca. Aleksa je jednu kuću sagradio 1840. na mestu nekadašnje bare, i tako postao rodonačelnik Zelenog venca, današnje četvrti u najprometnijem delu Beograda.

U prizemlju je otvorio kafanu, a prvi zakupac bila je jedna Nemica, gospođa Herman. Ona je dve godine ranije krenula sa mužem šeširdžijom i troje dece iz otadžbine u Srbiju u potrazi za boljim životom. Muž se usput razboleo i umro. Supruga ga je sahranila i nastavila dalje.

Raj za divlje guske
Bara koja je stajala na mestu današnjeg Zelenog venca dugo je bila omiljeno lovište Beograđana na divlje patke i guske. Sredinom 19. veka je planirana za isušuje, jer je tu trebalo da počne gradnja Narodnog pozorišta. Od plana se odustalo, a pozorište je izgrađeno nedaleko odatle, na današnjem Trgu republike.

Kako je od muža naučila šeširdžijski zanat, pokušala je da se od njega izdržava u Beogradu. Nije joj išlo, pa je zakupila kafanu od Alekse Simića. Gospođa Herman je bila je veoma vredna i uredna, i njena kafana je brzo došla na dobar glas. Na spratu je držala sobe za noćenje.

Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća. Tako je kafana dobila ime Zeleni venac, a prema njoj i okolina. Kafana je preživela oba svetska rata, a srušena je šezdesetih godina prošlog veka da bi se na njenom mestu podigla autobuska okretnica.

Zeleni venac se mnogo kasnije pročuo prema drugoj svojoj kafani. Zvala se Zlatna moruna, i ušla je u istoriju kao zborno mesto revolucionara političke družine Mlada Bosna, koji su stanovali u okolnim ulicama.

U Zlatnu morunu je u proleće 1914. na ime jednog od članova Nedeljka Čabrinovića iz Bosne stiglo pismo sa beleškom zagrebačkog lista Srbobran o dolasku austrijskog prestolonaslednika Ferdinanda u Sarajevo. Sa Nedeljkom su bili mladobosanci Trifko Grabež i Gavrilo Princip. Tako je ova kafana na Zelenom vencu postala polazna tačka za atentat na Ferdinanda u Sarajevu, Principovom rukom izvršen, što je bio povod za Prvi svetski rat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online