Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Nedelja 23.12.2012.
07:13
Vesti A

Najpoznatije srpsko selo

Postoje mesta koja su mala prema broju žitelja i prostoru koji zauzimaju, ali su prema svome imenu velika i poznata u celom svetu. Ono što su Geteov Vajmar i Tolstojeva Jasna Poljana, u Srbiji je Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića. Nalazi se na zapadu Srbije, u brežuljkastoj oblasti Jadar, kroz koji žubori bistra Žeravija, dajući celom predelu uzbudljivu živost i lepotu.

Nije li sam veliki prosvetitelj vazda govorio: "Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao, i zato mi se čini da na svijetu nema ljepše zemlje od Srbije, ni ljepšega mesta od Tršića". Prvi podaci o naseljenosti ovog sela potiču iz prve polovine 16. veka, ali podatak kada i kako je Tršić zapravo dobio to ime ne zna se ni dan danas.

Posle rata Austrije i Turske od prvih decenija 18. veka, koji su vođeni na tlu današnje Srbije, selo je opustelo. Naseljavanje je dobilo maha polovinom 18. veka kada su stigle mnoge srpske porodice sa raznih strana, a najviše iz Crne Gore. Borbe Prvog srpskog ustanka koji je planuo 1804. godine, ostavile su traga i na izgled sela. Dugo je ognjište reformatora srpskog pisma i jezika bilo prepušteno ljudskom nemaru.

Tek 1933. godine prvi put je temeljno obnovljena njegova rodna kuća. Otvorena je 17. septembra na dan osvećenja, i održavanja prvog Vukovog sabora. Na 100-godišnjicu smrti Vuka Karadžića 1964. izgrađen je asfaltni put do sela, kao i pešačka staza do njegove kuće. Podignuta je osnovna škola, kao i pozornica sa gledalištem pod otvorenim nebom za programe sabora, koji su se do tada održavali u dvorištu Vukove kuće.


Vukov sabor je vremenom postao najveća manifestacija kulture u Srbiji, u kojoj se prikazuju dramske, operske i baletske predstave, i okupljaju poznate umetnike i umetničke ansamble, kao i poslenike nauke.

Prva Vukova škola

Manastir Tronoša je bio prva škola Vuka Karadžića, i o tim vremenima on je kasnije pisao: "Kada sam ja bio dečak, ni u sto sela nije bilo nijedne škole, nego ko je hteo da nauči da čita i da piše, išao je u manastir". Tronošu i Tršić danas povezuje četiri kilometara duga pešačka staza, kojom je nekada i Vuk išao. Legenda kaže da su manastir podigli braća Jugovići, ali je od njih ostala samo česma, a stvarni ktitori su bili 1317. brat kralja Milutina Dragutin Nemanjić i njegova žena Katarina. Manastir je posle oslobođenja od Turaka prvi obnovio 1834. knez Miloš Obrenović.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Gunj od čoje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online