Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.12.2018.
19:10
M. Stanišić A

Švajcarci u kolu pevali zumbalice

Kulturno udruženje Fokus organizovalo je festival Jesen srpske kulture u Lokarnu (kanton Tićino). Nadežda Starović i Tatjana Radić Milutinović, su osmislile festival koji je trajao četiri vikenda, a svake subote u akustičnoj galeriji Spazio Ellai bio je posvećen srpskoj tradicionalnoj muzici.

M. Stanišić
Prisna atmosfera: Koncert Vladana Radisavljevića, Aleksandra i Vojkana Milutinovića

Kvalitet umetnika koji su učestvovali, na koncertima, radionici sviranja kavala i na izložbi fotografija doprineo je da se svake naredne subote okupljalo više publike. Moto festivala bio je "Dođi i povedi svog Švajcarca".

Aleksandar Milutinović, autor izložbe fotografija pod nazivom Graditeljstvo muzičkih instrumenata danas, održao je radionicu sviranja na kavalu, u trajanju od četiri dana, koju je pohađalo petoro učesnika. On je takođe svirao na otvaranju festivala sa delom instrumentalnog ansambla Runo (Ankica Mutavdžić, Dejan Đorđević, Ivan Pavlović), a zatim i na drugom koncertu, sa drugim delom Runa kojeg su činili Vojkan Milutinović i Vladan Radisavljević.

Na trećem koncertu tri devojke, Olga Marković, Tijana i Zorana Vujović, uspele su da podignu na noge do tada najbrojniju publiku, naučivši ih kako se igra kolo i kako se pevaju srpske zumbalice. Zapažen je bio i koncert ženskih vokala Milanke Nastović i Olje Njaradi iz grupe Iskon.

- Namera nam je bila da pokažemo bogatu srpsku tradiciju, kako bismo razvili veće razumevanje i ljubav domaćina prema našem narodu. Da li zbog mota ili iz drugih razloga, uglavnom na koncertima je bilo više Švajcaraca nego Srba. Veliko je zadovoljstvo bilo videti kako uživaju u našoj muzici i kako su spremni da aktivno učestvuju kada umetnici pokušaju da ih uključe u program. Posle svakog koncerta smo imali zakusku i druženje, sklapali nova prijateljstva i priliku da još više približimo i objasnimo Švajcarcima sve ono što su čuli i videli - kaže Nadežda Starović.

A da nije samo publika oduševljena, nego i izvođači dokazuju reči Vladana Radisavljevića, gajdaša:

- Učešće na festivalu u Lokarnu bilo je privilegija, jer smo na najlepši mogući način mogli da upoznamo ljude, prirodu, arhitekturu, red i poredak, koji vladaju ovde i da obogatimo naša dosadašnja iskustva Sam nastup je protekao najbolje moguće u akustičnoj galeriji i prisnoj atmosferi sa publikom koja je vrlo zainteresovano pratila naš nastup. Predivno iskustvo i potpuno uspešno predstavljanje kulturnog nasleđa Srbije stranoj publici i našim ljudima koji tamo žive.

Najmlađi, a uspešni

Nadežda Starović ističe da je Fokus osnovan u februaru ove godine i da je verovatno najmlađe naše udruženje u Švajcarskoj.
- Nas nekoliko prijatelja i entuzijasta se okupilo, razgovarali smo kako bismo voleli da imamo svoje udruženje u Lokarnu i uzvratimo gostoprimstvo prijateljima iz Lugana i Belincone. Mali broj članova nije nas sprečio da pripremimo ambiciozan program izuzetnog kvaliteta, na čemu najviše moramo da zahvalimo umetničkoj direktorki Tatjani Radić Milutinović i nesebičnom angažovanju članova u organizaciji i prijemu gostiju i izvođača. Značajno su nam pomogli pokrovitelji Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, Migros kulturprocentu i firma Bogojević rajzen - navodi Nadežda Starović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online