Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2018.
18:12
Ž. Marković - Vesti A

Paprika više nego u Leskovcu

Dule Zdravković je rodom iz Skoplja, a u Švajcarskoj živi i radi u Niderucvilu nadomak St. Galena. U tom gradiću Dule, kao i brojni naši zemljaci širom ove alpske zemlje, ima baštu. Reporteru "Vesti", koji ga je ovih dana posetio, otkrio je da baštu obrađuje već 20 godina.

Ž. Marković
Krompiri teži od kilograma: Dule sa povrćem iz svoje bašte

Kako u šali kaže, ove godine je paprika rodila više nego u Leskovcu.

- Posadili smo 600 strukova, na svakom struku ima oko dva kilograma čiste paprike. Tako da je ukupan rod više od tone.

Na to dodaje da je posadio pet kilograma krompira, a izvadio oko 300 kilograma roda, što je rekord.

Uvek sveži krastavci

Ove godine sam posadio oko 60 strukova krastavca. Njih sadimo četiri puta, periodično od aprila do jula, tako da imamo cele godine sveže krastavce - kaže Dule Zdravković.

- Imali smo krompire koji su bili teži od jednog kilograma. Ove godine je sve baš rodilo. Imali smo i oko 50 strukova paradajza, 200 praziluka, 50 kupusa. U bašti dnevno provedem od tri do pet sati. Zahtevan je to posao. Potrebno je da se zaliva stalno, treba čovek da zna kad se pikira rasada i kako se pikira, da se dodaje prehrana, koja je za sada tajna. Ove godine smo sadili ljutu i slatku papriku, krastavce, paradajz, krompir, blitvu, praziluk, kupus, zelenu salatu i krompir. Zaboravio sam da vam kažem da imam i belo grožđe koje je već zrelo i veoma ukusno - ponosno kaže Dule.

Ž. Marković
Biće ajvara: Paprika rodila kao nikad

Ove godine je bilo i više trave dodaje on, a s tim i više posla, jer je trebalo pleviti i čupati travu.
Za otprilike dve nedelje Dule planira da počne pripremanje ajvara i ostale zimnice.

Zimnica

Čim se ukine zabrana paljenja vatre porodica Zdravković će krenuti u pripremanje zimnice. Planiraju da dobro popune ostavu za zimu pa će spremati ljuticu, zakiseliti krastavce i kupus, napraviće i punjene paprike sa kiselim kupusom, zatim klasičnu turšiju, pečenu i peglanu papriku i druge zimske salate.

Samo se čeka prestanak zabrane paljenja vatre u baštama i šumama, jer je trenutno u Švajcarskoj zabranjeno ložiti vatru na otvorenom zbog velikih vrućina i mogućnosti da se nešto zapali.

Kako smo saznali, krajem avgusta moći će ponovo da se loži vatra, tako da će u bašti kod Duleta zamirisati pečene paprike i ajvar.

Poklon za komšije

Dule u hladovini u bašti ima sto i stolice. Skoro svakodnevno navraćaju komšije Švajcarci, ali i naši zemljaci.

- Posedimo malo, popijemo hladno piće da se osvežimo, ja i odmorim. Kad krenu svakom spakujem svežeg povrća iz bašte, da ih ne ispratim prazne ruke, nije red - kaže domaćin Dule.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online