Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.08.2018.
18:12
Ž. Marković - Vesti A

Svim srcem zaigrali u zavičaju

Svake godine, krajem jula, u selu Ranovac kod Petrovca na Mlavi, održavaju se Ranovački letnji susreti. Sastaju se oni koji žive u selu i meštani rasuti širom Evrope, među kojima je najviše onih koji žive i rade u Švajcarskoj i to u gradu Gosau. UMESTO FUDBALERA: SFD Homolje iz Gosaua na Ranovačkim letnjim susretima Jovana, Marina i Sofija, članice Homolja Dijasporci iz Švajcarske

Ova manifestacija se bez prekida održava od 1996. godine, a cilj je da se kroz igru, pesmu i fudbal zbliže deca iz dijaspore sa decom iz Ranovca i okoline. Nekada se u popodnevnim satima igrala utakmica između dijasporskog FK "Vladimir Durković" iz Gosaua i domaćina FK Mladost iz Ranovca.

Fudbalski klub u Gosauu više ne postoji i ove godine utakmice nije bilo, ali zato na Ranovačkim letnjim susretima već nekoliko godina nastupa ansambl Srpskog folklornog društva Homolje iz Gosaua.

Ponosni roditelji

- Drago nam je i ponosni smo što je naša ćerka Marina, koja igra u SFD Homolje, nastupala ovde pred rodbinom i pokazala kako je dobro naučila da igra folklor i daleko od Ranovca - izjavili su ponosni roditelji Dalibor Jurić i Danijela Jurić Soldatović.

Došle su i brojne porodice, pre svega naših ljudi koji rade u Švajcarskoj. Među ostalim dijasporcima bili su i članovi porodica: Jurić, Đorđević, Gavrilović, Soldatović, Đurić, Paunović, Butić, Bogdanović, Despotović, Fusuljević, Janković.

Oni su na odmor u Ranovac došli iz Gosaua, Ucvila, Herisaua, Abtvila, Bazela, Šipisa, St. Galena i drugih gradova u Švajcarskoj.

U večernjim časovima održan je program na letnjoj pozornici, a učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Ranovca, Šetonja i Voluje. Velikim aplauzom brojne publike posebno su nagrađeni članovi SFD Homolje Gosaua, od kojih je većina poreklom iz Ranovca i okoline.

- Bilo je lepo videti vesela lica naše dece koja su se smenjivala na letnjoj pozornici igrajući u svojim kulturno-umetničkim društvima, a ponosan sam i što su mladi iz našeg kluba koji odrastaju u tuđini pokazali da uspešno neguju kulturu i tradiciju zavičaja - izjavio je Bojan Fusuljević, predsednik SFD Homolje iz Gosaua, u istočnoj Švajcarskoj.

Jedna od onih koja je poreklom iz Ranovca, a član je SFD Homolje iz Gosaua je i Teodora Fusuljević.

- Naše društvo Homolje godinama učestvuje na Ranovačkim letnjim susretima, uvek se lepo družimo sa prijateljima iz drugih društava. Održavamo kontakte tokom cele godine sa njima i razmenjujemo razna iskustva o folkloru, školi i drugim dešavanjima. Meni je ovo šesti nastup na letnjoj pozornici u Ranovcu i uvek vrlo rado nastupam - kaže Teodora.

Podrška bake i deke

- Ja sam treći put na Ranovačkim letnjim susretima i oduševljena sam našim nastupom i druženjem sa članovima drugih udruženja. Volim da nastupam u zavičaju i zbog toga što uvek imam podršku bake i deke koji nas prate i na drugim nastupima u Srbiji. Volim da igram u Homolju jer imamo kontakte sa prijateljima iz Srbije i možemo da nastupamo i kada smo na odmoru u Ranovcu - kaže Anastasija Bogdanović, članica Homolja iz Gosaua.


 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Prsten pod kapom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online